Onödigt lidande!

Lex Maria: Fördröjd handläggning vid komplikationer efter operation
En patient bedöms ha utsatts för onödigt lidande i samband med komplikationer efter en operation. Händelsen anmäls därför enligt lex Maria.

En patient som varit med om en allvarlig olycka vårdades under en längre period på ett av länets sjukhus. Patienten hade upprepade tecken på infektion som utreddes och behandlades under flera månader. Vid en särskild typ av röntgen upptäcktes en varsamling i nacken, där patienten tidigare opererats. Patienten opererades igen för att få bort varsamlingen. När patienten vårdades på vårdavdelning efter operationen försämrades patientens andning på grund av svullnad i operationsområdet, men det dröjde till efterföljande dag innan patienten flyttades till intensivvårdsavdelning. Patienten opererades igen och behövde intensivvård i ytterligare en vecka.

Patienten bedöms ha utsatts för onödigt lidande, eftersom handläggningen av andningssvårigheterna fördröjdes. Vid uppföljning har patienten fortfarande sväljsvårigheter, som komplikation till ingreppen.

___________________________________________________________________________

Region Västerbotten har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för regionen som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.