S bär ansvaret för att regionen lånar pengar för att betala ut löner

I december var Region Västerbotten tvungen att låna 350 miljoner för att kunna betala ut löner till sina anställda. Detta ledde till att regionens skuldbörda ökade till totalt 2220 miljoner. En sådan utveckling kan tillskrivas flera år av politisk försummelse från de styrande Socialdemokraternas sida. Behovet av ytterligare lån är direkt kopplat till det rekordstora underskottet i sjukvården, som för år 2023 uppgick till 1015 miljoner kronor.

En betydande del av förklaringen till dessa underskott är de ökade pensionskostnaderna. Detta är dock endast en del av problemet. Under de ekonomiskt gynnsamma åren har regionen misslyckats med att göra nödvändiga besparingar och har skjutit svåra beslut på framtiden. Vidare visar en analys att antal medarbetare inom regionen har ökat med 20,8 procent sedan 2013, vilket motsvarar nästan 2000 fler heltidsanställda, största ökningar har skett inom den administrativa överbyggnaden.

Det politiska ledarskapet i regionen har satt sig på läktaren och blivit passiva åskådare till en verksamhet som gradvis försämras. Om inga åtgärder vidtas, riskerar NUS att förlora  status som ett fullvärdigt universitetssjukhus, och vår förmåga att erbjuda likvärdig vård till alla länets invånare blivit ännu sämre. Det är dags för Socialdemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, att gå från åskådarplats till handling. De fyra borgerliga partierna har redan visat att det går att åstadkomma mer. Under den senaste budgetprocessen föreslog vi åtgärder för att minska budgeten med 515 miljoner, jämfört med de rödgrönas 106 miljoner och SD 173 miljoner. Vi föreslog även åtgärder för att förbättra ledning, styrning och personalens arbetssituation.

Efter nästan 50 års oavbrutet socialdemokratiskt styre har problemen med ekonomin, den administrativa överbyggnaden, den bristfälliga personalpolitiken och de långa vårdköerna förvärrats. Utan förändring kommer länets invånare att bli allt mer skuldsatta för att finansiera utbetalningen av vårdpersonalens löner. Denna negativa trend måste brytas genom ett nytt borgerligt politiskt ledarskap.

 

Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition

Ewa-May Karlsson (C), gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare

Maria Lundqvist Brömster (L), gruppledare

 

6 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej!

    Alla konsekvensanalyser ger er rätt. Kritik i hur folkets flertal
    (S) hanterar sak och situation har dock ingenting med funktion
    att göra.

    Ni saknar mandat, ni är således inte betrodda i någon del av
    regionens eller för den delen länets framtid.

    Vi ”folket” trivs med partiet (S) och dess brister, vi röstar på en
    tro – en känsla av vad som är rätt! Vi folket ser på funktion i
    ögon av sekundär betydelse. Viktigast av allt är trohet till den
    (S) religion (värdegrund) som bygger hela vår Värld.

    10 000 år av obrutet (S) styre torde vara svar nog för er att
    inse detta.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja du verkar var urtypen vi kallar gammelsossar. Har all respekt för att du röstar på en ideologi. Det gör jag också. Men det du skriver är inte sant. Även oppositionen är med i arbetet men de stora penseldragen kommer från majoritetens regionplan. Men fortsätt rösta på samma sätt så kommer du se ett allt mer utarmat Västerbotten och våra barn och barnbarn får betala notan.

  2. Basic Rules

    Ska det behöva gå riktigt åt Helvetica innan väljarna vaknar, det ser inte bättre ut och det gäller även nationellt. Och då får vi betala en gång till för misstagen ☹️.
    ’ nog blir det bra’ som en bekant brukar säga.
    Som om det ordnar sig av självt, det gör det aldrig!
    Väljarna är ett trögflytande icke tänkande släckte som inte bryr sig och vill helst inte reflektera över tillvaron. Mello och ett glas vin att fly 🏃🏻‍♂️…

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja väljarna gör sitt val. Och man röstar nog som man alltid gjort när vi kommer till regionvalet. Det kallas ju också det glömda valet. Om väljarna tog in hur det verkligen ser ut lägger man nog sin röst på nån annan.

  3. Kunnig

    Så vem hade då tänkt göra det administrera? KD eller läkaren som får längre köer?

    Lånet var väl för att den SD-ledda regeringens pengar var försenade men klart en falukorv av Ebba så hade väl alla inom regionen klarat sig utan lön inför julen.

    Varför var pengarna från SD-ledda regeringen försenade?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Vi har aldrig fått så mycket stadsbidrag som vi fått nu. Men den valda S ledningen i Västerbotten har valt att inte ta de obekväma besluten som behöver tas. Det drabbar flera generationer framöver vilket är beklagligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.