Vännäs kommun har nåt extra…

#Vännäs imponerar på #VästerbottensKurirens ledarskribent.

Läs artikeln här: https://www.vk.se/2024-02-24/nordebo-skelleftea-vaxer-snabbast-men-vannas-imponerar-mest-9687a

Och visst vi har fördelen att ligga nära #NorrlandsHuvudstad #Umeå. Vi har bra förbindelser både tåg och buss. Och nu är vi över 9000 invånare igen. Legat runt gränsen men nu hoppas vi passera den närheten o ha lite marginal.

Började min politiska bana förra årtusendet, 5 kommunalråd och 5 kommunchefer tidigare. Och på den tiden pratade vi om att vara 10 000 invånare redan vid sekelskiftet. Men då hade vi inte räknat med de år där födelsenettot skönk och de äldre ökade rejält. Vännäs bedömdes för en tid sedan av SVT ha Norrlands bästa förutsättningar. Det var också då som villorna ökade i värde procentuellt mest i hela Sverige och från att tidigare ha tvingats ge bort bostadsrätter blev prislappen istället flera hundra tusen.

Vad är då receptet? Finns många men nämner tre.
🔹️Närheten till Umeå
Vi är en pendlingskommun så många jobbar i Umeå. Dessutom har vi hela Umeås handel och kulturutbud inom räckhåll. Och bra förbindelser.

🔹️Avsaknad av politiskt skäbbel.
Har sagt det förr. I Vännäs ser vi pragmatiskt på saker o ting och försöker lösa det mesta i samförstånd. Självklart har vi åsiktskillnader men vi låter inte det gå ut över våra relationer. Här umgås vi över partigränserna.

🔹️Ett fantastiskt civilsamhälle.
För trivsel att leva o bo är civilsamhället en oerhört viktig parameter. Här finns allt ifrån stora o starka föreningar inom idrott, motor, teater o musik, men också starka krafter inom kyrka, hjälporganisationer etc. Har sagt det förr att ett samhälle klarar inte samhällsbygget utan civilsamhället. Och det är Vännäs ett tydligt exempel på.

Så välkommen till Vännäs du också. Du kommer trivas. Har ca 55 års erfarenhet. (Säg det inte till nån har bott i Umeå också några år..)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.