Rödgrön springnota

Redan innan pandemin hade Region Västerbotten alldeles för långa vårdköer, en situation som nu har förvärrats. Nu när vaccinerna möjliggör att öppna upp samhället och återstarta landet och verksamheten är det av högsta prioritet att leverera på regionens kärnuppdrag – att ge sjuka patienter vård.

Idag får västerbottningarna betala betydligt mer för vård än rikssnittet, även efter justeringar kopplat till bland annat befolkning, socioekonomi och yta. Som vanligt väljer de rödgröna att ta en springnota, och lämna över kostnaderna till nästa generation.

Kristdemokraterna vill tillsammans med Alliansen avsätta 200 miljoner kronor fördelat på i år och nästa år. Dessa medel kan bli ännu mer utifrån hur mycket extra pengar som regeringen tillför regionerna för nästa år med krav om att korta köer.

Medlen som tillförs ska användas för att inom egen regi, i samverkan med personal och fackförbund, hitta både tillfälliga och långsiktiga lösningar som möjliggör att kapa vårdköerna. Det kan handla om att upphandla vård både inom landet och i våra nordiska grannländer. Ett liknande initiativ har tagits av Region Norrbotten.

Den rödgröna regionmajoriteten prioriterar dessvärre egna toppstyrda projekt från regionhuset. För nästa år så avsätter de totalt 89 miljoner kronor varav nästan allt ligger på centrala projektmedel. Men det går inte att kapa köer från regionhuset – pengarna måste gå till sjukvården!

Du ska kunna lita på vården i Västerbotten!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.