Voteringar

Så känns det som att sommarn är på gång, inte helt fel efter en kall vinter. Tyvärr så känns det inte som att det nalkas någon vår eller sommar för alla de nyutslagna människor som drabbats av sjukdom eller arbetslöshet. Men Svenska kyrkan ska ha heder åt att man uppmärksammar dessa orättvisor och att människor faktiskt far illa. Märkligt bara att vi har en regering som så hårdnackat tror att man kan tvinga sjuka till arbete eller att arbetslöshet helt beror på den enskilde. Däremot är det tydligen helt legitimt att som företagare anlita arbetslösa (tvingas av arbetsförmedling) till meningslösa arbetsuppgifter och tjäna pengar på orättvisan. Med andra ord det är bättre att förslagna företagare tjänar pengar på arbetslösa och sjuka än att de drabbade har rimliga levnadsvillkor.

När det gäller vår egen kommun har vi kommit i en situation där centerpartiet voterar och reserverar sig som aldrig förr. Man skulle kunna tolka det som att vi har mycket att vara oense om, men det märkliga är att man ändrar sig mellan de olika beslutsnivåerna, med t.ex. votering och reservation i både utskottet och kommunstyrelsen men med helt olika innebörd.

Det är givetvis fullt legitimt att ändra sig, men den känsla jag får efter de första fyra månadernas alla voteringar och reservationer, är att det är viktigare att påvisa olikheter än att företräda det bästa för kommunen.

Votera gör man normalt när man känner att ordförande gjort en felaktig bedömning av acklamationsomröstningen (Ordförande avgör utifrån hur många som säger ja eller nej) eller vill ha tydliggjort hur varje enskild ledamot röstar. Reservera sig gör man normalt när man tycker att frågan är principiellt viktig och vill markera sin avvikande uppfattning.

Om detta är ett aggressionsuttryck efter det dåliga valresultatet eller ett allmänt principiellt motstånd till en vänstermajoritet låter jag vara osagt. Men nog borde man tänka efter varför man är förtroendevald och vad som är en förtroendevalds viktigaste uppgift.  

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.