Centerpartiet och Jenningsskolan

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde hände en del märkliga saker som väl tål att kommenteras. Centerpartiet med Lars Bäckström i spetsen föreslog nedläggning av ungdomsgymnasiet, detta i ett ärende som skulle behandla vilket utbud av program som Jenningsskolan skulle erbjuda inför höstens intagning.

Det som gör det hela märkligt är varför förslaget om nedläggning kom nu och i ett ärende som handlade om utbudet. Inte blir det bättre om man ser hur centern agerat i frågan om Jenningsskolan.

Alla minns säkert de beslut som togs i fullmäktige om att skolan skulle få tre år att försöka öka antalet elever. I december förra året beslutades i fullmäktige att en beredningsgrupp skulle tillsättas med uppgift att bland annat se över Jenningsskolan och ungdomsgymnasiet.

Tyvärr har starten av den beredningsgruppen dragit ut på tiden, det kan möjligen skyllas på att det är ett nytt arbetssätt för fullmäktige, men självklart skulle den ha varit igång mycket tidigare.

Därför var det inte helt fel av Barn och utbildning att föreslå att frågan om programutbudet skulle få ingå i denna arbetsgrupp, när så frågan kom upp i kommunstyrelsen beslutades om en återremiss till barn och utbildning för att bestämma vad som skulle erbjudas nu i höst. Barn och utbildning föreslog då att samhälls och naturprogrammet skulle stängas inför höstens intagning.

Så långt har alla varit överens, inga voteringar eller andra missnöjesyttringar från centerpartiet.

Därför blev förvåningen stor när centerpartiet föreslog att stänga alla program väl medvetna om att det innebär en nedläggning av ungdomsgymnasiet.

Det mest sorgliga är att man gör det utifrån tro, helt utan underlag om vad det skulle innebära för resterande verksamhet.

Detta synnerligen märkliga agerande föranleder ett antal frågor:

                     

Varför respekterar man inte fullmäktiges beslut och låter arbetsgruppen fullfölja sitt arbete och ha ett underlag för beslut till budgetfullmäktige i juni?

Varför är man så noga med underlag för beslut i vissa fall (t.ex. Åkullsjön) medan i andra räcker det med tro?

Vet redan centergrupp hur ungdomsgymnasiet påverkar all annan verksamhet på Jenningsskolan (Komvux, SFI m.m.)?

Kommunicerar inte centergruppen mellan varandra eftersom förslaget kom i KS och inte i BoU?

Respekterar centerpartiet fullmäktiges beslut?

 

Den sista frågan ställs utifrån att centerpartiet väckt frågan om ungdomsgymnasiet vid i stort sätt samtliga sammanträden sedan valförlusten. Dessutom hade man vid senaste styrelsesammanträde mage att beklaga sig över att vi alltid diskuterar ungdomsgymnasiet när vi borde diskutera grundskolan.

I min värld krävs för detta att centern börjar respektera fullmäktiges beslut både vad gäller respiten på tre år och beslutet att tillsätta en arbetsgrupp.

 

Men nog om detta, nu väntar en påskhelg med förhoppningsvis fint väder, så därför önskar jag alla en riktigt glad påsk.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Åke

    Roade mig att titta på inlägget i din tidigare blogg där jag noterade nedan

    Nu är det inget unikt läge för en Svensk kommun men vi har ett negativt eget kapital på 124 miljoner och lägger man dessutom till pensionsskulden på 171 miljoner så ter sig Lars Bäckströms ”faran är över” en aning förhastat. ”

    Uppenbarligen har kommunen ansträngd ekonomi och i det sammanhanget känns det inte direkt trovärdigt att försöka driva en gymnasieskola vidare med nästan inga sökande och en skenande kostnad. Kostnaden per elev verkar vara på flera hundra tusen kronor och då måste man inse att det inte är lönsamt att driva projektet vidare. Tyvärr har gymnasieskolan blivit en prestigesak för socialdemokraterna och en ekonimisk leksak där det inte verkar finnas några ekonomiska begränsningar.

  2. Hans Lindgren

    Åke Lindgren som jag känner som en för det mesta kunnig och förståndig person gör dock i sin kommentar några felaktiga antaganden.
    För det första finns det elever på Jenningsskolan och kostnaden är inte mer skenande än en byskola med minskat elevunderlag. Förra hösten fick vi 17 nya elever till ungdomsgymnasiet. Detta ska läggas till den övriga verksamheten som bedrivs på Jenningsskolan Den största orsaken till ökade kostnader per elev är lokalkostnader. Det säger sig självt att om mindre elever ska dela på samma lokaler blir kostnaden högre per elev.
    Vad som gör Jenningsskolan lite mer komplicerad är att lokalkostnaderna ska delas på olika verksamheter. Inte nog med det även lärarna ska delas upp i ungdoms och vuxendel. Restaurangskolan är ett bra exempel där stora lokaler ska delas på få elever och då uppstår ett antal frågor,
    Vad ska ingå i programmet?
    Vad ska ingå i någon annan verksamhet?
    Kanske viktigast vad vill vi ändock ha kvar eller måste ha kvar om programmet plockas bort?
    Till sist, att Jenningsskolan skulle vara en prestigefråga för oss Socialdemokrater är lika felaktig som att centerpartiet skulle ha byskolor som prestigefråga inget parti har lagt ner så många byskolor som just centerpartiet. Däremot kanske vi ser olika möjligheter och värderar argumenten för och emot på olika sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.