janeaxelsson

På gång med Jane möter Alevas grundare

Frida Nilsson

Frida Nilsson, Aleva Omsorg , i gåmöte med Jane Axelsson, SEB.

____________________________________________________________________

Frida Nilsson är en av grundarna i Aleva Omsorg. Aleva kommer av ”att leva” , det vill säga fokus på att njuta och leva livet, inte bara överleva. Frida brinner för att utveckla framtidens omsorg och bolaget har nyligen uppmärksammats som ett av de mest snabbväxande i Västerbotten.

 

Guldklocka har aldrig hägrat

Hon växte upp i en företagarfamilj i Holmsund. Pappan som var i byggbranschen sa alltid ”Jag försörjer tjugosex familjer”, något han såg som en ansvarsfull uppgift i sitt entreprenörskap. Redan under mellanstadiet bestämde sig Frida för att inte välja vägen där guldklocka för lång och trogen tjänst var ett mål.Hon utbildade sig till socionom på Umeå Universitet, parallellt med att livspartnern Aron Kristoffersson läste till personalvetare. Efter examen gick flytten till Stockholm där jobben fanns.

Deras företag Aleva skapades under milslånga promenader.

Frida har alltid intresserat sig för att jobba inom äldreomsorgen. I Stockholm verkade hon som avdelningschef på ett stort bolag inom hemtjänsten där verkligheten var dystrare än hon väntat sig.

– Synen på medarbetare präglades av misstro och jag fick till och med kvittera ut kaffeportioner per person, berättar hon besviket.

Frida kände uppgivenhet, upprördhet, ilska, orättvisa och en stor vilja till att skapa något nytt. Branschen var i stort behov av en förändring.

– Jag och Aron promenerade, vi tänkte, vi skapade, gjorde stora visioner. Vi kunde vara mitt uppe i en process och så fick vi gå en runda till. Rörelsen, det vill säga gåendet och den friska luften bidrog till att höja ambitionerna.

 Drömmar och visioner bar hemåt

Frida, som är mycket hemkär, såg till en början bolagsbildningen som ett medel på vägen att kunna flytta hem igen. Men när de väl var igång, i april 2013, blev företaget det viktigaste målet.

– När du startar företag kan dina drömmar bli så mycket större, det finns ingen begränsning. Jag skulle inte kunna vara utan det idag, berättar hon entusiastiskt.

Allting var noga genomtänkt och paret ville inte dra på sig för stora kostnader. De sålde sin lägenhet i Stockholm och flyttade in i hyresradhus där företaget inhystes i källarplanet. De första åren präglades av mycket intensivt arbete.

– Om inte vi båda jobbat i företaget denna period hade vi kanske inte varit tillsammans idag, då det var en tid när vi var helt uppslukade i verksamheten, säger Frida.

 Gas och broms i ett

I vardagen kompletterar de varandra väl.

– Jag är den som gasar och Aron den som bromsar, berättar Frida.

Hon gillar medvind i utförsbacke medan Aron trivs bäst i motvind och uppförsbacke med ett antal problem att lösa.

Ungefär samtidigt som Frida och Aron startade Aleva Omsorg tog även Fridas storebror, Simon Fredman steget till att bli egen företagare (medgrundare i Porschecenter Umeå).

– Vi sa lite skämtsamt, och med ett uns av allvar, att vi får flytta hem till brorsan Andreas Nilsson Zakrisson om det kniper. Han är ju lärare med fast inkomst, berättar Frida.

Frida identifierar snabbt tre områden som krävt uppoffringar under entreprenörsresan. Att planera och tänka igenom allt kräver tankemöda vilket gjort att en begränsad tid blivit över för träning och vänner. Där finns även en ständig oro över de gamla och sjuka i verksamheten.

Viktigt att ha roligt

Sen några år tillbaka har paret tagit in en extern styrelseordförande.

– Vi fick möjlighet att annonsera genom Almi och Styrelseakademin, och vi blev överösta av kompetenta sökanden från hela Sverige, konstaterar Frida förvånat.

I och med detta kan fokus i högre grad läggas på det strategiska arbetet utan att fastna i det operativa. Det har också gjort att de som familjeföretag har någon att rapportera till, vilket ställt krav på bättre uppföljning som visat sig vara positivt.

– Vår styrelseordförande har fått oss att lyfta blicken, att vi till exempel kan åka till Japan på studiebesök. Och fokus på att det också ska vara roligt i företagandet.

 Egen Nobellunch

Frida gillar att ha en ”att-göra-lista” att checka av, något som ger henne känslan av att producera. Men framförallt tycker hon om att interagera med andra människor. I dag kan det gärna handla om en samarbetspartner eller en blivande sådan. Hon berättar att hon under lång tid planerade och genomförde sociala seniorträffar på egen hand, men är idag tacksam för att ha ABF som samarbetspartner. Vad gäller den årliga Nobellunchen som Aleva bjuder in till är dock såväl familj som släkt involverade.

– ”Nu ska pappa köra den där maskinen igen…”, sa dottern Lily 4 år när hon gått i säng en decemberkväll.

Lily syftade på jordärtskockssoppan (förrätten) som för tredje kvällen i rad skulle mixas och förberedas för 150 personer till Nobellunchen.

Det är med stort, varmt hjärta och engagemang som Frida och Aron driver Aleva Omsorg. Min förhoppning blir att de ska kunna inspirera andra i branschen till förändring.

Fem snabba med Frida:

Familj: Medgrundare och sambon Aron Kristoffersson, Lily 4 år och Edvard 2,5 månader

Drivkraft: Att fokusera på förnyelse och utveckling.

Förebild: Christina Wahlström som startat Mama Mia, privat barnmorskeklinik i Stockholm med mod att förändra.

Kopplar av: Genom rörelse (promenad, gym) och umgås med vänner över en bit mat.

Landar i nuet: Genom att vara med barnen, då går det inte att befinna sig i paddan eller mobilen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.