Lasse Jacobsson tvingas be om ursäkt – därför kan inte (V) hantera personalfrågor

Vänsterpartiet kan uppenbarligen inte hantera personalfrågor i Umeå kommun. Varför? Detta hänger samman med att partiet inte kan hantera Makten som det innebär att styra en kommun. Och (V) har styrt Umeå tillsammans med (S) sedan valet 2010.

Men låt oss beskriva vad som hänt.

Lasse Jacobsson, ordförande i Tekniska Nämnden, Vänsterpartiet, har i en skrivelse bett personal i tekniska nämnden om ursäkt. Bakom ursäkten finns Jacobssons agerande mot en rad tjänstemän  i samband med de artiklar som skrevs i Västerbottens-Kuriren om Apberget. Det har framkommit att personer bland  kommunens tekniska personal anser att Jacobsson utgör ett arbetsmiljöproblem.

Tyvärr har Jacobsson smutskastat personalen offentligt. Men den skrivelse han använt för att be om ursäkt har inte sänts till media. Om man har kastat smuts på folk offentligt, och sedan ber om ursäkt, då ska även ursäkten vara offentlig. Tyvärr är inte Jacobssons ursäkt offentlig – av egen kraft. Men den kommer att bli offentlig eftersom flera folkvalda bloggar om den. Jag har hämtat sakuppgifterna i denna blogg från Andreas Lundgren, vice ordförande (S), i tekniska nämnden. Det finns även en uppgift som säger att två chefer på fastighetsavdelningen har sagt upp sig (ligger under Tekniska Nämnden). Detta har samband med den arbetsmiljö som uppstått under Lars Jacobssons ledning.

Men det finns även andra i Vänsterpartiet som har gett sig på Umeå kommuns personal. Tamara Spiric, Vänsterpartiets gruppledare, anmäldes för ”kränkande särbehandling” av två kvinnliga ekonomichefer. Efter en utredning gjord av kommunens rekryteringschef och personalchef överlämnades materialet till en av Sveriges främsta arbetsrättsjurister. Denne ansåg att Tamara Spiric gjort sig skyldig till kränkande särbehandling av de två kvinnliga tjänstemännen. Detta är tyvärr inte allt. Ett antal månader tidigare hade kommunen rekryterat en annan kvinna som chef för att bygga upp det kvinnohistoriska museet i Umeå. Hon var den första att säga upp sig. Det uttalade skälet var att Tamara Spiric inte hade vett att hålla ”armlängds avstånd” när det gällde hennes arbete.

I Umeå har Vänsterpartiets agerande mot kommunens personal utgjort en skandal. Och till dess att Lasse Jacobsson gör sin ursäkt mot personalen offentligt så utgör Vänsterpartiets agerande mot personalen en PÅGÅENDE skandal.

Varför klarar då inte (V) av att hantera personalen? Det är inte så svårt att begripa. Det handlar om V:s oförmåga att hantera makt. Den som sätter sig att styra en kommun, som Vänsterpartiet gjort tillsammans med Socialdemokraterna efter valet 2010, måste förstå att makten har två sidor. Dels ger makt en möjlighet att förverkliga sitt partis idéer. I bästa fall. Dels tvingas partiet ta ansvar även för obekväma beslut.

Vänsterpartiet i Umeå klarar den ena sidan: att FÖRSÖKA påvisa att deras inträde i Umeå kommuns regering exempelvis skulle innebära att det skulle bli endast 15 barn per grupp i dagis för 2013 års utgång (vilket inte stämmer). Men Vänsterpartiet klarar inte den andra sidan: att ta ansvar för obekväma beslut. Då Umeå kommuns ekonomi försämrades, dels tillfälligt, dels p g a alla skrytprojekt, så blev budgeten för valåret 2014 en nedskärningsbudget. Detta var inte vad (V) och Tamara Spiric hade tänkt sig. Vänsterpartiet hade tänkt sig att gå till val på en budget där de skulle kunna säga ”titta vad bra vi är”. Så vad gör Vänsterpartiet då verkligheten inte blir som de vill? Tamara Spiric ger sig på de två högsta kvinnliga ekonomiska tjänstemännen i Umeå kommun och påstår att de har förfalskat det ekonomiska underlaget för budgeten. Men hon går längre än så. Tamara Spiric anklagar dessa två kvinnor för att driva en egen högerpolitik.

Kvinnor i Umeå kommun, kvinnliga chefer i Umeå, får alltså ta skulden för Vänsterpartiets oförmåga att hantera maktens besvärliga sida. Den sida som har att göra med att fatta obekväma beslut. Vänsterpartiet skulle ju ha kunnat ge sig på sin koalitionspartner (S). Men om Tamara Spiric hade angripit Socialdemokraterna på samma våldsamma sätt som de angrep de två kvinnliga cheferna så hade samarbetet spruckit mellan (S) och (V). Därför gav sig Tamara Spiric på de två kvinnliga ekonomicheferna. Och fick sedan en anmälning på sig – som en av Sveriges ledande arbetsrättsjurister ansåg var berättigad.

Vänsterpartiet vill framställa sig som kvinnornas bästa vän inom Umeå. Detta gäller definitivt inte för kommunens personal. Det är samma mekanism som ligger bakom Lasse Jacobssons agerande mot tjänstemännen i Tekniska Nämnden.

Vänsterpartiet – i Umeå kommun och under nuvarande ledning – är inte ett parti som personalen kan lita på. Partiets oförmåga att hantera maktens båda sidor gör att det spelar ett dubbelspel. Och detta dubbelspel går ut över personalen i Umeå kommun. Men dubbelspelet syntes även i samband med flytten av stadsdelsbiblioteket. Där lovade Tamara Spiric i en VK-intervju att arbeta för att ”stadsbibblan” skulle få vara kvar vid i sina nuvarande lokaler vid Vasaplan. Strax före valet. Strax efter valet ändrade sig (V) och agerade för att stadsbiblioteket skulle flytta till Kulturhuset ”väven” på kajen. Detta var helt logiskt med tanke på hur aktivt (V) anser sig ha agerat för att få till stånd detta skrytbygge (idag beräknas kostnaden ligga på 915 miljoner – att delas mellan Balticgruppen och Umeås skattebetalare). Men det hade ju varit ärligare att berätta att Vänsterpartiet skulle rösta för en flytt före valet – istället för att ljuga för väljarna.

Det krävs en politik för knegarna i Umeå kommun – för män och kvinnor, för arbetare och tjänstemän; för de som arbetar, ska arbeta när de blir äldre eller har arbetat och idag är pensionärer. Och för de arbetslösa. Men Vänsterpartiet i Umeå kommun, under sin nuvarande ledning, är inget parti för knegarna. Det kan ett antal kvinnliga tjänstemän i Umeå kommun vittna om.

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

 1. Pingback: Skilsmässa eller partitaktik vad är det som gäller för (s) och (v) i Umeå | Mattias Larsson (c)

 2. Erik

  Jonas Sjöstedt har vid olika tillfällen refererat till Umeå Kommun som exempel på att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kan samarbeta och på så sätt hålla oppositionen på arm längds avstånd. Sjöstedts retorik är att visa att detta är möjligt även på regeringsnivå. Antar nu att Sjöstedt kommer att bli tyst som en mus, som politiker han är. För som läget är nu ser det ut som om det blir ett maktskifte i Rosenbad i september månad. Och skulle opinionen hålla i sig kommer SAP att tvingas ta in Vänsterpartiet i Regeringen.

 3. Erik

  Janne, du förvillar läsarna med att säga att kostnaden för Umeås, som du kallar det, skrytbyggen går på 915 miljoner kronor. Rimligen menar du storleken på investeringen. De kostnader som uppstår när allt är klart kommer framförallt att bestå av avskrivningar och räntor.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Den årliga kostnaden för kulturhuset Väven är enligt den senaste beräkningen cirka 100 miljoner per år. I detta ingår hyra och verksamheter. Det nya bibliotekets utformning blir dyrare i drift eftersom det har många fler utgångar än det nuvarande biblioteket.

 4. Pingback: Hej världen! | Jessica Åhlin

 5. Torbjörn Eriksson

  Lasse behöver inte alls be om ursäkt! Holmlund prioriterar skrytbyggen framför generell välfärd. Det är dålig s-politik. Borde ha satsat på basvärden istf finkultur. Vanliga människor prioriterar drägliga arbetsförhållanden, bra barn och äldreomsorg och en orörd natur att spendera sin fritid i. Finkulturen är främst till för ”mätta” fyrtiotalister med välfyllda plånböcker. Alltså sådana som kommunalrådet själv. Släpp nu fram kronprinsen så vi vet vad vi ev kan rösta på!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Håller med om din kritik mot S. Men problemet är att V och Lasse Jacobsson stött Kulturhus, Äventyrsbad och världens dyraste skidspår. Dessutom har han gett sig på kommunens personal.

 6. Pingback: Holmlund och kvinnodagen | Daniel Nyström

 7. maria

  8 mars. Internationella Kvinnodagen. Då attackerades feminister i Malmö av nazister. 10 000 demonstrerade i Malmö mot antifascism. Det är viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.