Personalen behöver uppskattning NU IDAG för sitt extra hårda slit i tider med corona – inom äldreomsorg, övriga omsorger, skola, förskola, o s v

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

 ____________________________

 

Ingress
Jag läste åter i VK att förmånerna skiljer sig mellan olika yrkesgrupper beroende på vad du arbetar med och var du är anställd inom Umeå kommun. Det skiljer både när det gäller de små, men dagliga och därför så viktiga, förmåner rörande kaffe. Är detta gratis. Eller inte gratis.

Förmånerna skiljer sig också när det gäller vad många anställda uppfattar som arbetsgivarens ”tack-för-ett-gott-arbete-under-året-som-gått” i samband med att julen närmar sig. Det kan handla om att arbetsgivaren bjuder på ett gott julbord som de anställda kan äta tillsammans med sina arbetskamrater (då det ej är coronatider) eller om hemkörning av julbordskassar. Det viktiga är att arbetsgivaren visar uppskattning – helst på ett sätt som de anställda kan ta del av tillsammans. Kort sagt: det handlar om en julklapp – eller ingen julklapp.

 

Del ett
Orättvisorna vad gäller förmåner har nu resulterat i att det nu ska göras en kartläggning inom alla verksamheter när det gäller olika yrkesgruppers tillgång till saker som gratis kaffe, eller inte. Tillgången till arbetskläder- och arbetsskor, eller inte. Tillgången till datorer och mobiltelefoner, eller inte. En kartläggning är bra. Men just nu, efter årtionden av nedskärningar, har dessutom de anställda dessutom ställts inför coronaviruset. Och detta har personalen bekämpat, och fortsätter att bekämpa, under hela året och som det ser ut även under större delen av nästa, Alltför ofta utan beröm och alltför ofta med kritik ringande i öronen. Detta trots att personalen gjort sitt allra, allra bästa.

När det gäller orättvisorna finns det två olika attityder: Den ena attityden innebär att eftersom kartläggningen ännu inte är gjord ska ledande politiker inte uttala sig om orättvisorna. Detta är en sorts attityd. En annan sorts attityd är att kartläggningen är en sak och personalens behov av uppmuntran och uppskattning är en annan. Skälet är alltså att personalen har gjort ett extra bra arbete under corona-året 2020. Eller som en i personalen sa till VK:”Vi har dåliga arbetstider, vi har dålig lön, vi går kort om folk, det är så mycket som är negativt att det skulle behövas så lite för att vi ändå skulle känna oss nöjda”

 

Del två
En annan sorts attityd nödvändig. Den går ut på följande: De anställda behöver och har gjort sig förtjänta av julklappar som består av checkar som visar de olika arbetslagen kan gå ut och äta en rejäl lunch eller middag tillsammans – så snart som detta är möjligt. Eller så kan de anställda få en matkasse hemkörd till sig och sin familj. För personalen, i bland annat Umeå kommun, skulle denna attityd innebära en tydlig vink om att deras arbete är uppskattat av arbetsgivaren.

En rejäl och frikostig julklapp till personalen har inget med orättvisorna att göra. En sådan beror helt enkelt på att de anställda har gjort sig förtjänt av en rejäl julklapp på grund av sitt extra hårda slit i Coronatider. Detta oavsett orättvisorna.

Sedan kan olika förändringar göras när det gäller orättvisor. När kartläggningen är klar. Om kartläggningen blir klar.

 

Avslutning
De verkliga förändringarna handlar dock om kommunens personaltäthet. Denna har minskat sedan 1990-talets första halva. Då fanns det 0,9 årsarbetare på varje brukare på Umeå kommuns särskilda boenden för äldre. Idag ligger den siffra som jag har tagit del av under 0,5 årsarbetare. Här behövs ett trendbrott.

En kommentar

  1. Jonsson

    Kan vi vara helt säkra på att personal inom äldreomsorgen har fikarast numera? I så fall har det skett en förbättring.
    Ytterst handlar det om hierarki, fotfolket ska veta sin plats i Umeå kommun. Har tjänstemännen fått stämpelklocka de också…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.