Socialtjänsten i Umeå var INTE ansluten till ”placeringsstödet”. Andreas Lundgren LJÖG för bl a Umeås föräldrar. Avgå Lundgren

Arbetarpartiet anser
att det krävs en förändring av
socialtjänstens högsta ledning i Umeå
både på chefs- och politisk nivå.
Detta är ett skäl att rösta på AP
i kommunvalet den 11 sept.
Det finns fler skäl.
_     _     _     _     _

 

1. Bottennapp för socialtjänstens ledning
Tyvärr är det nu bekräftat – från två håll. Umeå kommuns socialtjänst var inte anslutet till den livsviktiga tjänsten ”Placeringsstöd HVB och stödboenden” då frågan diskuterades under mötet med Umeå kommunfullmäktige i måndags (29/8).

 

2. Två av varandra oberoende källor
Idag ons 31 aug har Arbetarpartiets Davis Kaza fått detta bekräftat – även från ansvarigt håll i Umeå kommun! Se skärmdump i slutet av detta blogginlägg.

Alla som följer denna blogg vet att enheten Placeringsstöd på IVO redan för två dagar sedan uppgav att Umeå kommuns socialtjänst inte var anslutna till tjänsten ”Placeringsstöd HVB och stödboenden”. Se skärmdump längst ned i mitt blogginlägg den 29 aug.

Dessa båda, av varandra oberoende, källor måste tillsammans anses vara helt tillförlitliga. Detta betyder alltså att socialtjänsten i Umeå kommun inte var anslutna till den livsviktiga tjänsten ”Placeringsstöd HVB och stödboenden” då frågan diskuterades under mötet med Umeå kommunfullmäktige i måndags.

 

3. Andreas Lundgren besvarade AP:s interpellation med en lögn
I måndags ljög Lundgren med berått mod alla rakt i ansiktet. Lundgren kan inte gömma sig bakom att han blivit felinformerad. Som ordförande i den politiska nämnd som ansvarar för socialtjänsten i Umeå har han, naturligtvis, samma möjlighet som Arbetarpartiet att ta reda på hur det verkligen förhåller sig.

Den tragiska sanningen är alltså att socialtjänsten i Umeå kommun – då de har placerat barn och ungdomar i bland annat HVB-hem –  inte har haft all tillgänglig information om ifall dessa HVB-hem var destruktiva eller direkt livsfarliga!

Det är detta som svaret från IVO, och nu även svaret från Umeå kommun, visar.

Det var också detta som Andreas Lundgren försökte dölja – både i sitt skriftliga svar på Arbetarpartiets interpellation och under den muntliga debatten kring våra frågor (om ifall socialtjänsten i Umeå var ansluten till placeringsstödet, eller inte) i Umeå kommunfullmäktige.

Lundgrens aggressivitet under debatten i fullmäktige understryker den desperation som sannolikt bidragit till hans lögn.

 

4. Det värsta är dock följande:
Placeringarna av barn och ungdomar har skett utan all tillgänglig information! Jag upprepar vad jag skrivit tidigare: Placeringar på vissa HVB-hem kan vara destruktiva – eller direkt livsfarliga!

Det fanns minst två faktorer som borde ha varnat (om inte Andreas Lundgren så i alla fall hans partikamrater) socialdemokraterna om att något inte stod rätt till. Dessa faktorer är:
a) Den kritik som revisorerna riktat mot nämnden / socialtjänsten för bristande uppföljning av placeringar på HVB-hem både 2017 och 2021. Det uppseendeväckande här är att kritiken mot socialtjänsten 2017 kvarstod hela fyra (4) år senare!
b) Det faktum att KD:s representant i Individ- och familjenämnden inte hade kännedom om något placeringsstöd.

 

5. Andreas Lundgren borde avgå
a) Under hans ledning har inte Individ- och familjenämnden åtgärdat revisionens kritik för bristande uppföljning av placeringar av barn och ungdomar på HVB-hem – trots att det gått fyra år,
b) Han har visat att han inte kan hantera chefer som agerar oförsvarligt ansvarslöst,
c) Lundgren har inte sett till att all information i form av ”IVO:s placeringsstöd HVB och stödboenden” funnits tillgänglig trots att denna kan utgöra skillnad mellan liv och död,
d) Slutligen ljuger Lundgren om detta: Han ljuger inför den politiska nämnd han är ordförande för, inför fullmäktiges ledamöter, inför media, inför föräldrarna till de placerade barnen och ungdomarna samt inför sina partikamrater inom (S).

Men det värsta, det vill jag understryka, är alltså att all tillgänglig informationen inte funnits då placeringarna har skett. Återigen: Det handlar om livsviktig information. SVT:s kartläggning visade att det på många av HVB-hemmen förekom:
a) att alkohol och droger flödade – mer eller mindre fritt,
b) att flickor prostituerade sig – alltför ofta utan att personal ingrep eller informerade socialtjänsten i hemkommunen,
c) att personalen agerade brutalt – exempelvis genom att brotta ned barn på golvet eller sätta ett knä i ryggen på dem,
d) att kollektiva bestraffningar förekom – bland annat i form av hot och isolering av barn.

Kommentar: Det är placeringsstödet som ska varna socialtjänsten – exempelvis i Umeå – om missförhållanden på olika HVB-hem. Detta så att barn och ungdomar (vissa tvångsomhändertagna) inte placeras på destruktiva och direkt farliga HVB-hem. Och som alla förstår är detta en fråga om liv eller död.

Avgå Lundgren!

 

PS.  Skulle Andreas Lundgren – eller någon som agerar springpojke eller springflicka åt honom – försöka utsätta någon identifierbar kommunanställd för repressalier, då kommer detta att uppmärksammas. DS

 

 

 

 

Arbetarpartiet anser
att det krävs en förändring av
socialtjänstens högsta ledning i Umeå
både på chefs- och politisk nivå.
Detta är ett skäl att rösta på AP
i kommunvalet den 11 sept.
Det finns fler skäl.

19 kommentarer

  1. Gracchus

    En ovanligt klumpig lögn från en politiker. När man vill vara oärlig brukar man akta sig för att säga saker som enkelt kan motbevisas. Men inte Lundgren.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Gracchus kommentar 31/8-22
      Jag håller definitivt med. Andreas Lundgren är så pressad att han agerar i desperation. Därför uppträdde han aggressivt och låtsassjälvsäkert – och lämnade sedan kommunfullmäktigelokalen. Därför ljuger han trots att lögnen kan motbevisas. Enkelt och entydigt.

    • Bamsepojken

      Andreas Lundgren har LJUGIT sig igenom varje valperiod sedan han blev politiker!!
      Detta har gjort att lögner och svek blivit hans LIVSSTIL med härskar attityd och ständigt
      i blåsväder! Han är ju FÖRTROENDEVALD av S-medborgarna men nu måste hans förtroende
      kapital nått BOTTENGRÄNSEN med råge. Nu måste VI som drabbats förena oss och vädja
      till dom andra partierna att se till att karln plockas bort omg.och att dom slutar att gömma
      sig! RÖSTA PÅ ARBETARPARTIET OCH JANNE HÄGGLUND SOM DET OSLAGBART
      MEST RAKRYGGADE PARTIET SOM MAN KAN LITA PÅ ALLA DAGAR I VECKAN!

  2. Steffo

    Mycket dåligt. Klart att han måste avgå. Antingen självmant eller högre ort avskedar omg. Men han har väl avgångsvederlag inskrivet

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Steffo 31/8-22
      Det VERKLIGT stora problemet är att Andreas Lundgren har em (minst) lika stark ställning inom det socialdemokratiska partiet i Umeå som Hans Lindberg. Andreas Lundgren är ordförande för Socialdemokraterna i Umeå (ordförande i det rep.skap som kallas ”Arbetarekommunen”).

    • Jan Sjöström

      Hej Steffo!

      Andreas ”är i stora delar partiet” i Umeå. Det finns ingen högre rank.
      Och således kan personen bara avsättas av valmanskåren. Att sluta
      på rösta på socialdemokrater m a o.

  3. Inte ensam

    Jag har tidigare läst granskning om ”de inlåsta barnen” och de är verkligen tragist att de får på gå så här!
    Förutom att barn väljer att ta sina liv, så finns det flera rapporter och olika gransknigar om hur vården brister och i en rapport framtagen av Skyddsvärnets projekt Ung inlåst.
    Som är värd att nämna, för vi ska vara oroliga för att samhällets vården brister och barn och unga, är de som blir lidande pga detta!

    https://www.mynewsdesk.com/se/foereningen-skyddsvaernet-i-stockholm/pressreleases/istaellet-foer-att-faa-hjaelp-blev-jag-utsatt-foer-sexuella-oevergrepp-3007282

  4. Inte ensam

    Att Andreas kan stå och säga i kommunfullmäktige, att han är inte orolig och han litar på de planerings samordnare han talat med och om alla deras ”andra” sätt de har för att kontrollera och säkerställa olika verksamheter som de väljer att placera ungdommar från Umeå på. Har visat sig att de är en lögn och att de han ”litar på” inte går att lita på.

  5. Tomas

    Den närmsta tiden kommer avslöja vilket slags virke partierna, inte minst Andreas Lundgrens eget parti socialdemokraterna, i Umeå är gjorda av. Förstår de allvaret i denna liv- och död fråga och agerar därefter?

    Eller kommer det daltas med Lundgren för att man prioriterar husfriden ”oss politiker emellan” före att faktiskt göra det som krävs för att komma till rätta med problemen inom socialtjänsten, som är en fråga på liv och död?

    Själv ser jag hellre att ”husfriden” dör, än att någon hjälpbehövande tonåring dör för att man skickar någon till ett destruktivt HVB-hem.

    Nu är det upp till bevis.

  6. Bamsepojken

    BARNENS/FAMILJENS BÄSTA inte Andreas Lundgrens & Companys bästa bör vara en SJÄLVKLARHET inom nämnden och Umeå Kommun som är ytterst ansvariga! !
    Kan inte nog betonas det är i grunden redan utsatta barn och familjer som drabbas/drabbats
    under såååå många år trots alla anmälningar till IVO -Polisen- BO osv…. men det blir bara värre

  7. Umebo

    Så fruktansvärt obehagligt att Lundgren helt saknar ett moraliskt kompass ! Han ljuger utan att blicka
    Hur kan någon vettigt människa tycka att han ska vara kvar och Andreas ; Hur kan du se dig själv i spegeln?

  8. Till minne av John Walter

    ”Det var i mitten av juni 2021 som femårige John Walter försvann från HBV-hemmet Platea i Hagfors. Efter en stor sökinsats hittades han död i en närliggande å. I videon får du en sammanfattning av händelseförloppet och hur det gick med HVB-hemmet.”
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/60-sekunder-femarige-john-walter-dog-pa-hbv-hem

    Trots att det fanns kända brister på HVB-hemmet försäkrade sig Falu kommun inte tillräckligt om att femårige John Walters behov av vård och säkerhet tillgodosågs, konstaterar Ivo efter en granskning av ärendet.

    Falu kommun brast i ansvar när femårige John Walter dog
    – Det känns bra att de kritiseras. Jag har hela tiden sagt att det är de som bär det största ansvaret, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/ivo-slar-fast-falu-kommun-brast-i-ansvar-nar-femarige-john-walter-dog

    John Walters mamma: ”Får inte hända något annat barn i världen”
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/john-walters-mamma

    ”Det var åtta minuter som avgjorde femårige John Walters död, visar förundersökningen som SVT Nyheter tagit del av. Två ur personalen misstänks för vållande till annans död och snart kan åtal väckas”
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/drunknade-5-aringens-sista-timmar-beslut-om-atal-mot-personal-inom-kort

    Här kan du läsa de 40st ARTIKLAR som publicerats sedan 15 juni 2021
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/35660477

  9. Millan

    Detta borde väl ändå vara droppen som får bägaren att rinna över? Att Andreas har mage att stå och ljuga om något så allvarligt är oacceptabelt! Att det dessutom är på bekostnad av barn och ungas liv och hälsa gör det än värre! Allt som framkommit genom åren och framförallt senaste årens granskningar borde vara skäl nog för Andreas att avgå! Samt även omplacera några chefer.
    Jag kommer rösta på Arbetarpartiet! Hoppas många fler med mig lägger sin röst på AP!

    • Bamsepojken

      BRA RUTET!! Borde väl finnas ett lämpligare jobb för AL inom Sossarnas område
      t.e.x som gemsorterare eller röstmottagare kanske skulle passa bättre med hans
      kompetens!

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar på kommentar från Bamsepojken 4/9-22
        Utan att tala om vilket jobb så håller jag med dig om att det finns lämpligare jobb, eller förtroendeuppdrag, för AL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.