Om att försöka läka en trasig självbild



Liksom för massor av andra människor där ute, kantades min uppväxt och speciellt min skolgång många gånger av ett mörker.
Ett mörker som jag i efterhand tidigare inte tänkt så värst mycket på, eftersom jag helst velat glömma och gå vidare, men som jag på senare år insett förmodligen fortfarande påverkar mig i större skala än jag trott.
Jag syftar på utanförskap och mobbing.


Åren mellan 91-99 kom att bli en väldigt ensam tid för mig, som dagligen innebar psykisk smärta och ångest.
Jag utsattes för mobbing och utfrysning från den dagen jag steg in i skolan för första gången, tills den dag jag gick ut årskurs 9.
Jag var otroligt blyg och känslig som barn, nästintill folkskygg, vilket gjorde mig till en utmärkt måltavla, då jag bara stod och tog emot de elaka orden, och aldrig någonsin vågade säga ifrån.
Jag led även av ett kraftigt överbett, något som gjorde att jag inte kunde stänga munnen ordentligt.
Ja, ni kan ju tänka er vilken festlig kombination det blev – en tillbakadragen liten flicka som knappt vågade svara på tilltal, och som dessutom hade jättegaddar som inte gick att dölja.


Det värsta var inte att klasskamrater och elever i parallellklasserna ständigt och jämt kommenterade min personlighet, mitt utseende och då i synnerhet mina tänder, skrattade åt mig och hånade mig på alla möjliga sätt.
Det allra värsta, det var när elever från högstadiet, och i vissa fall även vuxna, viskande och skrattande lät mig veta att det minsann inte var ok att se ut som jag gjorde.
Skolan jag gick på från årskurs 1 till 6 satt ihop med en högstadieskola (som jag senare skulle börja på), och eftersom min skola inte var så stor hade vi vissa lektioner, exempelvis träslöjd och syslöjd, på det högstadiet ett par gånger i veckan.


De dagar dessa lektioner stod på schemat hade jag en extra stor klump i magen från det att jag lämnade hemmet på morgonen.
Allt eftersom dagen gick och en sådan lektion närmade sig växte klumpen sig allt större.
Att gå den biten, från min skola och genom i stort sett hela högstadiebyggnaden, fram till träslöjden eller syslöjden, var förknippat med stark ångest.
Jag försökte alltid se till så att jag hann slå följe med några av mina klasskamrater till lektionen, helst några stycken åt gången, så att jag kunde gömma mig strax bakom dem, i hopp om att ingen av högstadieeleverna skulle rikta sin uppmärksamhet mot mig.
Det faktum att jag inte hade någon vän i min klass gjorde så att ingen stannade och väntade på mig, och det hände ett flertal gånger att alla mina klasskamrater redan hunnit iväg, och jag fick vandra ensam till nästa lektion.
Jag kände mig aldrig så liten och så utlämnad, som när jag tvingades möta högstadieelevernas dömande blickar i korridoren, och de fniss och skratt som utbröt just efter att jag gått förbi.
Vissa gånger fick jag även nedsättande kommentarer på vägen, oftast från de äldsta killarna.


Jag minns speciellt en kommentar, som en av killarna i årskurs 9 skrek åt mig.
Trots mina tappra försök att ta mig fram så obemärkt som möjligt, genom att stryka längs väggen, fästa blicken i golvet, och ibland gå med ansiktet vänt emot väggen, fastnade hans ögon på mig.
Jag minns hans ansiktsuttryck när han fick syn på mig, han rynkade ihop pannan i en grimas av avsky.
När jag precis passerat honom och trodde att allting var lugnt, att jag klarat mig denna gång, så kom den kommentar som skulle komma att etsa sig fast i mitt huvud för all framtid.
”Skaffa nya tänder din jävla…!”
Resten av meningen hörde jag inte, så jag vet inte om han slutade den så, eller om jag helt enkelt inte lyckades uppfatta det sista ordet.
Jag minns däremot den känsla jag kände efteråt. Jag minns hur hårt mitt hjärta slog, och den kraftiga stress som sköljde över mig.
Jag minns mina halvspringande steg mot klassrummet, och den oerhörda lättnad jag kände när jag väl stod innanför rummets fyra väggar.
Nu skulle jag vara trygg, åtminstone två timmar framåt.


Denna tid, dessa år…det är som sagt ingenting jag ägnar någon större tanke åt längre.
Fast trots det, nu när jag de senaste åren funderat mer och mer på varför jag i vissa avseenden är som jag är, har jag förstått allt mer att min uppväxt haft en större inverkan på mitt liv än jag tidigare förstått.
Jag har insett att den lilla, osäkra flickan, som inte ville möta andras blickar, och som önskade att hon hade fått försvinna i tomma intet, finns kvar inom mig.
Hon kommer fortfarande fram ibland, lika sårbar och lika rädd för att bli dömd.
Hon kämpar fortfarande med sin självbild och med att försöka förstå sitt eget värde.
Med lite mer tid och mer arbete med mig själv, så kommer hon kanske vad det lider att dyka upp alltmer sällan.
Och en dag kanske hon inte längre har någon makt över mig.


Men även om min uppväxt orsakar en del problem för mig, så tror jag att den skänkt mig en del gott också.
Kanske har jag den att tacka för den ödmjukhet jag besitter idag.
Och min eviga strävan efter att vara en rättvis och god människa är nog också till viss del uppväxtens förtjänst.


Denna text är inte menat som någon beklagan, nej med den här texten vill jag enbart utifrån mina egna upplevelser belysa detta ständiga samhällsproblem, mobbing.
Trots att dessa år orsakat mig så mycket smärta, så har jag i vuxen ålder aldrig känt bitterhet över det.
Ledsamhet till viss del, men aldrig bitterhet.
Jag har valt att vända mina upplevelser till något positivt, jag har för länge sedan förlåtit mina plågoandar och jag är övertygad om att det jag var med om har gett mig en enorm inre styrka.
Den hårda vägen har jag lärt mig hur fruktansvärt fel det är att utsätta en annan människa för den kränkning jag utsattes för, och att det du säger idag och som du förmodligen glömt om ett par år, kan hemsöka någon annan en väldigt lång tid framöver.

 

 

tumblr_ls57vmTBWj1qij8g6



10 kommentarer

  1. Bertil Örjestad

    En viktig del i det hela är att våga tala om det och det har du nu gjort. Tyvärr är din historia inte på något sätt unik. Det sker dagligen sådant i våra skolor och även på arbetsplatser.
    Hoppas du blir stärkt med tiden och går ut som en vinnare..!

    • johannahsundberg (inläggsförfattare)

      Jamen visst, jag känner att jag bearbetar det och läker när jag pratar och skriver om det.
      Ja, det är det som är så tragiskt, att sådana här saker inte är enskilda, mindre vanliga händelser utan att detta sker precis hela tiden överallt.
      Tack så mycket, jag tror att jag är en bit på vägen. 🙂

  2. Patric Svanberg

    Tack Johanna! Bra skrivet! Har själv varit med om liknande till viss del. Även Anna, min fd flickvän, tror tyvärr att några av de personlighetsdrag vi bägge fått gjort att vi tärt på varandra. Man får aldrig sluta jobba på sig själv!

    • johannahsundberg (inläggsförfattare)

      Tack så mycket!
      Barndomen har ju en stor påverkan på oss, och formar oss till de personer vi senare ska bli, på gott och ont.
      Men om man förstår att man måste jobba med sig själv och är beredd att göra det, tror jag att det i de allra flesta fall finns stor chans att man så småningom läker.

  3. Annelie Sundberg

    Jag är så otroligt stolt över dig! Du är en fantastisk person och du är min älskade dotter :-)!

  4. Lo

    wow låter så likt min uppväxt!!!

    Var också utfryst och utsatt under hela grundskolan och det var pga mitt utseende. Var mager, hade tunnt hår och acne. Hade även överbett och dessutom stora framtänder. var extremt blyg, på gränsen till social fobisk. Värst var min egen ” bästa vän” . Hon talade om för mig varenda dag hur ful och äcklig alla tyckte att jag var och att hon var den enda som tyckte om mig för att hon gillade min insida och struntade i mitt fula utseende. Jag var också fruktansvärt snäll och trodde gott om alla så jag hade svårt att förstå när någon var elak .

    Vet att direkt någon tog kontakt med mig talade hon om efteråt hur mycket den personen tyckte illa om mig för att jag skulle stanna hos henne. Hon blev som besatt av att se till att jag hade enbart henne. Jag trodde alla hatade mig . Har fått reda på i efterhand om hur många som faktiskt ville bli min vän men de hade inte fattat varför jag bara slutat prata med dom! !
    Hon var verkligen helt besatt av mig och mitt utseende.

    Som värst var det i högstadiet då hon fick med sig flera andra i den här fulmobbingen.. Minns skräcken av att gå i korridoren och framför all matsalen. Hon hade gaddat ihop sig med en till tjej . Där brukade de tala om för mig hur äcklig jag var i ansiktet och hur äcklig jag såg ut när jag åt. Utvecklade då anorexia och har aldrig ätit i en matsal sen dess!

    Var så SKÖNT den dagen då jag lämnade grundskolan för gott . Minns hur jag började strunta i allas kommentarer den sista veckan. Jag klippte mig, fixade håret, började sminka mig och sola . Började få höra av killar utanför skolan att jag såg bra ut (hade fått höra av henne under åren att en sån som mig kommer aldrig få en pojkvän ) Allt för att ge en revansch till de som talat om för mig hur ful jag var.

    Jag fick också en pojkvän som hon såklart gjorde allt för i början att han skulle titta på henne och inte mig . Hon hade talat om för mig hur ful han tyckte att jag var. Men han valde MIG ! Blyga ”fula” mig ! 😀 Detta stack något enormt i ögonen på henne kan jag lova! Minns hur hon ringde mig och storgrät över att hon inte kunde fatta hur han kunde välja mig som var så ful.

    Dagen jag slutade skolan raderade jag hennes nummer och hörde aldrig av mig igen!Hon skulle aldrig få en chans till att trycka ner mig . Bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv.

    Nu 14 år senare har hon försökt kontakta mig på facebook och skriver smöriga saker om vår så kallade ”vänskap” . Hon ville även veta saker om mig och frågade ut mig vilka jag umgås med nu och varför jag är vän med dom jag har i min vänlista !!! Ush!! 14 år efteråt och hon vill fortfarande ha makt över mig! Jag blockade personen direkt.

    Det kändes så skönt att läsa detta, även om jag är ledsen för din skull för jag förstår hur ont sånt här gör!
    Förstår att träningen måste ha hjälpt till väldigt mycket . En stark kropp hjälper till att bli starkare inifrån också.

    Detta var för ca 14 år sen men jag kämpar fortfarande med återkommande depressioner och ångest . Att något som händer för så länge sen kan påverka så mycket ! Även om jag inte tänker på mobbningen så finns alltid det där sårade inre barnet kvar.

    Känner mig som en ganska stark människa idag trots allt. Jag är klok och intelligent . Jag har lärt mig att bli en god människokännare och jag ser igenom folk. Jag behandlar alla med respekt och jag stöttar de som tror att de inte duger. Jag vet vem jag är och jag vet vem jag inte är .

    Jag har kommit på att den värsta mobbaren genom åren har faktiskt varit jag själv mot mig själv! Trots att mobbningen slutade så fortsatte jag ändå att trycka ner mig själv och letade frenetiskt brister hos mig själv och jag har känt att jag aldrig duger hur mycket jag än ändrar på mig .

    Kommer aldrig låta någon få mig att tro igen att jag inte har något värde !

    Tack för att jag fick läsa! Att läsa din text får mi

    • johannahsundberg (inläggsförfattare)

      Hej, och tack så mycket för din kommentar (och din berättelse)!
      Det var ett bra tag sedan jag senast loggade in på min blogg, därför såg jag inte din kommentar förrän alldeles nyss.

      När jag läser vad du fått stå ut med på grund av din ”vän”, känner jag spontant…vilken fruktansvärd människa hon verkar vara!
      Hon måste ha mått oerhört dåligt med sig själv, och av någon anledning låtit det gå ut över dig. (Vilket INTE är försvarbart!)
      Kanske lider hon även av någon form av diagnos, vem vet.
      Hur som helst är det fint att läsa att du kommit dig ifrån henne, och den tragiska vardag du fick utstå. Samt att du tagit revansch, vilket är en fantastisk känsla, och så nödvändigt efter alla hemska år!
      Även om du fortfarande, precis som jag, har men från den tiden, så vet du idag i alla fall att du har ett värde, och att du är betydelsefull.
      Jag hoppas att du för alltid kommer bära med dig den vetskapen. 🙂

      Återigen tack för att du skrev, jag är glad att min text på något sett varit till nytta för dig. <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb