11 saker jag försöker att alltid ha hemma
Jag är ju, vilket jag inte tror många som läser min blogg kan ha missat, ett stort fan av en naturlig, hälsosam livsstil.
Här tänkte jag, utan inbördes ordning, lista och skriva om 11 saker som är standard hos mig.
* Gurkmeja
Gurkmeja ingår i växtfamiljen ingefärsväxter och är en av de nyttigaste kryddorna som finns.
Kryddan har massor av hälsofördelar för hela kroppen, bland annat är gurkmeja kraftigt antiinflammatorisk, stärker immunförsvaret, är stärkande för hjärta och kärl, stödjer en hälsosam leverfunktion, neutraliserar fria radikaler som skadar celler, verkar kunna motverka en mängd olika cancerformer samt begränsa möjligheterna för cancerceller att växa och sprida sig.
Studier visar också att gurkmeja kan förhindra Alzheimers och ge symtomförbättring hos Alzheimerpatienter.
Gurkmeja tas bäst upp av kroppen när man tillsätter peppar/svartpeppar.
* Ingefära
Ingefära är en välkänd och välbeprövad huskur mot förkylning, då den hjälper till att bekämpa virusinfektioner.
Ingefära funderar antiinflammatoriskt, underlättar matsmältningen, minskar smärta i lederna, balanserar blodsockernivåerna samt sätter fart på blodcirkulationen.
* Chaga
Chaga heter på svenska Sprängticka, och den växer på ca en av 5 000 björkar i norra Europa, Canada och Ryssland och norra USA.
Den finns på björkens stam och har en kolsvart skrovlig yta och är ljusbrun/orange inuti.
Så man kan antingen ge sig ut i skogen och hoppas på tur, eller så kan man göra som jag och köpa sprängticka i pulverform i hälsokostbutiker.
Sprängticka är en kraftig antioxidant, med ett högt ORAC-värde på hela 60 000-350 000!
(ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och anger hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100 gram)
Man kan jämföra med andra superlivsmedel, exempelvis vilda blåbär, som har ett ORAC-värde på ca 9000.
Sprängticka är antibakteriell och stärkande för immunförsvaret.
Den sägs också bland annat förbättra sömnen, ge ökad energi och öka stresståligheten.
Sprängticka har blivit känd för att den anses ha effekt mot cancer.
* Kokosolja
Den bästa kokosoljan för kroppen är den kallpressade oljan, som ska vara ekologisk.
De silvriga paketen från som finnas i matvarubutiker innehåller kokosfett som är är raffinerat, blekt och härdat – något man bör undvika om man vill äta hälsosamt.
Kokosfett har tidigare haft, och har fortfarande i vissa kretsar, ett dåligt rykte på grund av det innehåller mycket mättat fett.
Det mättade fettet består dock främst av fettsyror som inte anses vara farliga för hjärtat och som inte lagras i kroppen utan förbränns snabbt i levern och avgår direkt som energi.
Hälsofördelarna hos kokosolja kan göras lång.
Kokosolja tål väldigt höga temperaturer och är därför lämpligt vid stekning.
Den anses förbättra immunförsvaret, matsmältningen, stärka skelettet och förebygga högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, diabetes och cancer.
Dessa hälsofördelar kommer tack vare fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra som det finns gott om av i kokosolja, samt dess innehåll av antioxidanter och ämnen med svampdödande och antibakteriella egenskaper.
Kokosolja går också utmärkt att använda i hud och hårvård.
Till exempel vid eksem och för att lindra psoriasis, för att återfukta torr hud och som välgörande hårinpackning.
* Rå kakao
Det är stor skillnad på kakao och kakao.
Den vanliga kakaon man kan köpa i livsmedelsbutiker innehåller tyvärr mycket mindre nyttigheter än den råa, ekologiska kakaon.
Vid framställning av den vanliga kakaon rostas kakaobönorna på hög temperatur innan de processas, vilket gör att en stor del av näringsämnena försvinner.
Rå kakao rostas runt 40 °C vilket gör att alla näringsämnen bibehålls.
Rå kakao har på grund av den låga rostningstemperaturen en ljusare färg än den traditionella kakaon.
Rå kakao innehåller otroligt mycket antioxidanter och är dessutom rikt på hälsosamma fetter, protein, järn, krom, magnesium, svavel och fosfor.
Rå kakao innehåller också en typ av antioxidant som heter flavanoider, som i många studier visat sig vara effektivt mot högt blodtryck, främja blodflödet, förbättra minnet och motverka demens, bra för immunförsvaret samt motverka cancer.
* Vitamin D3
Det forskas allt mer om D-vitamin, och D-vitaminbrist har knutits samman med en stor mängd av våra i dag vanligaste folksjukdomar.
En stor del av alla människor i norden har en större eller mindre brist på D-vitamin.
Mycket pekar på att många av de vanligaste hälsoproblemen kan förebyggas eller botas med hjälp av D-vitamin.
Vitamin D3 (kolekalciferol) är inte en vitamin i sig.
Det är en sekosteroidhormon som påverkar i stort sett alla kroppens celler.
Vitamin D3-receptorer finns i nästan alla celler i kroppen.
Vitamin D3 är den aktiva formen av vitamin D och man brukar vanligtvis få det mesta av sitt vitamin D3 från att vistas i solen.
Solen (UVB-strålar) aktiverar en inaktiv form av vitamin D (D1 och D2) och omvandlar dem i huden till D3 som kroppen kan använda.
Brist på vitamin D3 är kopplat till sjukdomar och hälsoproblem som exempelvis vanlig förkylning, övervikt, diabetes, astma, depression, psoriasis, reumatism och demens och alzheimers.
För att man ska kunna producera sitt eget D-vitamin behöver huden exponeras för ultraviolett ljus av typen UV-B.
Eftersom UV-B-strålar filtreras bort när solen står lågt är det i princip endast under sommarmånaderna april-maj till augusti-september som man kan producera sitt eget D-vitamin i nämnvärda mängder.
Under högsommaren räcker det att vara ute i solen en kvart, 20 minuter om dagen ett antal gånger i veckan för att få i sig den nödvändiga mängden D-vitamin.
Under höst och vinter är det däremot en smart idé att äta D-vitamintillskott.
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin, men flera forskare inom området anser att detta är alldeles för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE per dag.
Därför köper jag D-vitamin (och även andra kosttillskott) på hälsokostbutiker istället för på apoteket, då tabletterna i hälsokostbutiker oftast innehåller högre värden.
Jag äter 2000 IE D-vitamin per dag under hösten och vintern.
* Magnesium
Brist på mineralet magnesium är vanligt förekommande.
Magnesium är viktig bland annat för benstommen, tänderna, skelettet, för hjärtats och leverns funktion, för immunförsvaret, hormonsystemet, matsmältningen och anses motverka cancer.
Omsättningen av kalcium är dessutom beroende av magnesium.
En liten mängd magnesium finns i de flesta baslivsmedel.
Större mängder hittar man i till exempel i bönor, nötter, vetegroddar, bovete, sötmandel, sesamfrö och solrosfrö.
Annat som innehåller magnesium är kakao, fisk, kött, gröna grönsaker, spenat, grönkål, spannmål, havssalt och mineralsalt.
Magnesium förbrukas vid stress, och magnesiumbrist kan förekomma vid trötthet och depressioner.
Då de problemen är högaktuella för mig tar jag magnesiumtillskott varje dag för att vara säker på att jag får i mig det magnesium jag behöver.
* Avokado
Ekologisk avokado är tillsammans med nötter och fet fisk en av mina största källor till nyttigt fett.
Avokado innehåller dessutom mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Avokado är antiinflammatorisk, är kopplad till minskad risk för hjärt-och kärlsjukdomar och sägs också bidra till vackrare hud och hår.
* Broccoli
Vår välkända supergrönsak som är fullproppad med viktiga näringsämnen.
Bland annat B-vitaminkomplex, vitamin K, järn och zink.
100 gram broccoli ger över 100% av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin.
Det innebär alltså att broccoli innehåller mer C-vitamin än apelsiner.
Utöver detta visar studier att broccoli kan motverka cancerformer som bröstcancer, kolorektalcancer och prostatacancer.
Broccoli kan även förbättra synen, motverka diabetes och skydda mot förtidigt åldrande.
* Spenat
En annan av våra supergrönsaker, som kan förbättra hjärnkapaciteten, minskar risken för stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, samt hjälper till att förhindra förtidigt åldrande.
* Grönkål
Den tredje supergrönsaken med ett enormt antioxidantinnehåll, som har snäppet högre ORAC-värde (1770) än broccoli (1630).
Grönkål är speciellt rikt på betakaroten och lutein, det senare känt för att skydda mot ögonsjukdomar.
Även om det tyvärr ännu inte forskats så mycket på kål som det borde, hävdas bland annat att kål, i synnerhet grönkål, skyddar mot en rad sjukdomar och hälsoproblem.
Motverka blodbrist och vissa cancersorter, skydda hjärtat, stärka immunförsvar, syn, hud och hår är saker grönkål kopplats samman med.
Oj, vad många saker att tänka på att få i sig varje dag, kan man tycka.
Ja, jag håller helt med. Så för att få det att funka i längden mixar jag ihop allting (utom vitamin D3 och magnesium), och gör så mycket så det räcker till en tillbringare som får stå i kylen, och så dricker jag ett stort glas av denna superdrink varje morgon.
Det ska tilläggas att människor med sjukdomar som blödarsjuka och gallsten, eller som tar blodförtunnande läkemedel kan behöva konsultera med läkare innan de börjar använda vissa av dessa saker!