Räk och laxtårta






Jag brukar publicera recept som går under kategorierna Clean eating och/eller LCHF.
Denna paj hör inte riktigt till någon av dem, men då den är helt fantastisk och en av mina absoluta favoriter får den komma med ändå.
Den är en av de mest uppskattade grejer jag någonsin bjudit på, och den har därför blivit en självklarhet på diverse tillställningar hos mig.


Ingredienser:


1 kg räkor med skal
400-500 g kallrökt lax (viltfångad är att föredra, men dessvärre inte alltid så lätt att få tag på)
3 mogna avokado
2 ägg
1 röd lök
3 msk majonnäs (Jag gör egen, recept kommer nedan)
1 påse kavring (finns bland brödet på de flesta större matbutiker)
1 lime eller limejuice på flaska
1 burk stenbitsrom
150 g smör
Färsk dill
Salt
Peppar


Majonnäs:


1 äggula
2 dl rapsolja
1/2 msk fransk senap (valfritt)
0,25-0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Se till att alla ingredienser har samma temperatur – rumstemperatur eller kylskåpskallt, annars skär det sig lätt

Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål

Tillsätt lite olja i taget
När ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan fortare under tiden du vispar

Smaka av med salt och svartpeppar



Gör så här:


Smula kavringen (lämna kvar ca 7 skivor i påsen) fint för hand eller använd mixer

Smält smöret

Blanda kavring och smör i en bunke till en massa, knåda sedan ut det i en pajform och ställ in i kylen

Hacka lax, avokado, lök och de hårdkokta äggen fint och lägg alltsammans i en bunke

Skala räkorna och tillsätt dem i bunken

Blanda I majonnäsen, pressa ner limen eller häll i lite limejuice samt salt och svartpeppar

Rör om och bred ut över pajbotten

Dekorera med rom och dill




Enjoy!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb