LCHF-smulpaj med äpple och mandelmassa






Den här äppelsmulpajen gjorde jag igår och den var så god!
Jag är egentligen inget jättefan av äppelpaj, men jag var sötsugen och ville ha något GOTT alternativ till socker och vetemjöl och just smulpajer tycker jag är ett av de bakverk som blir mest likt originalet.
Jag föredrar hallon och blåbärspaj, men då bärbuskarna utanför huset gjort sitt för i år och jag hade nyplockade äpplen från äppelträden på gården, så tänkte jag att varför inte göra sitt livs första äppelpaj?
Jag gillar att ta tillvara på den frukt och bär jag har omkring mig för tillfället, och äppelpaj känns ju även härligt höstigt eller hur?




Ingredienser till mandelmassa:


2 dl mandelmjöl
1 dl sötströ
1 äggvita
1-2 tsk vatten


Gör så här:

Använd en mixer eller stavmixer och mixa alla ingredienser till en smidig deg
Låt ligga i kylen tills användning




Ingredienser till 1 paj:


125 gram rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 dl sötströ
En gnutta salt
2 stora äpplen eller 3-4 små
Kanel
Kardemumma
Mandelmassa


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, mjöl och sötströ till en grynig massa.

Skala och skiva äpplena tunt.
(Jag använde en mandolin för att få supertunna skivor då jag tycker det är godast.)
Lägg dem i botten på en pajform.
Strö rikligt med kanel och kardemumma över äpplena.

Smula mandelmassan ovanpå.

Strö över smuldegen.

Grädda i 15-20 minuter.




Vaniljsås 4-6 portioner


3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 tsk vaniljpulver
1/2 dl sötströ


Gör så här:

Vispa grädden fast
Blanda sedan ner resten av ingredienserna och rör till en jämn smet

Servera!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb