Mina ljusglimtar i höst
Så länge jag kan minnas har hösten varit en tid som framkallat många känslor hos mig, framförallt av det negativa slaget.
Jag lever verkligen upp i sol och värme, och i och med det så blir det ju naturligt att sinnet dämpas då den ljusa, varma perioden tar slut.
Varje år när augusti gått mot sitt slut så har jag i princip velat fly landet.
Jag har under många år haft problem med ökad nedstämdhet och ångest så fort hösten varit på intågande, och jag har över huvud taget inte kunnat se hösten som något annat än en kall, mörk och dyster årstid.
På senare år, och framförallt detta år, känns hösten märkligt nog inte lika negativt laddad.
Jag vet inte alls varför, men jag har inte bara funnit en accepstans för dess existens – jag har även börjat uppskatta vissa saker, sådant där som jag tidigare bara hörde andra prata gott om.
Jag ska inte gå så långt som att säga att jag har blivit en ”höstmänniska”, då jag mest troligt alltid kommer att föredra sommaren som helhet, MEN jag kan säga som så att jag på något sätt ändå har börjat förstå tjusningen med att ha olika årstider.
Jag har blivit bättre på att se och njuta de små positiva grejerna, istället för att endast alltid stirra mig blind på det som känns tungt och trist, vilket som jag annars gjort under stora delar av mitt liv.
Man får göra vad man kan, gripa tag i varje halmstrå och ta tillvara på de ljusglimtar man kan hitta.
Om man, på riktigt, kan uppskatta det lilla i vardagen så är jag övertygad om att man mår bättre – oavsett årstid,
och då inte minst de mörka och kalla.


En av de saker jag uppskattar mest med hösten är att ta en promenad eller en powerwalk i solen, omgiven av höstens alla underbara färger.
Nu är det ju långt ifrån varje dag som är solig, men en promenad försöker jag ändå ta så ofta jag känner att jag orkar med det.
Jag väljer oftast att gå där jag har mycket och vacker natur omkring mig, då de färgsprakande träden ger mig positiva känslor och tystnaden och lugnet lugnar tillfälligt ner kropp och själ.
Det känns lite som att se världen med nya ögon, jag njuter av sådant som jag aldrig ens såg förut.


Hösten har blivit min favoritårstid när det kommer till kläder.
Jag älskar mysiga stickade plagg, gärna polotröjor och poloklänningar i naturfärger som vitt, beige, grått, brunt och svart, och det känns helt rätt på hösten.
Söta sommarklänningar i all ära, men jag upplever att min stil blir mindre ”spretig” på hösten.
Det är liksom lättare att få till en enhetlig stil då.
Bara en sådan ytlig sak, som att kunna variera mellan ett antal schysta höst outfits kan få mig att känna mig lite muntrare denna tid.


Det kanske allra bästa jag vet med hösten är att gosa ner mig i soffan framför någon bra film eller serie och dricka litervis med te.
Gärna tända lite ljus och/eller starta upp den elektroniska braskaminen.
Dels är det ju så mycket mysigare under höst och vinterhalvåret, när mörkret faller, och sedan får jag mycket mer ro till att ”bara vara” då, när man är långt borta från sommarens förväntningar.

Till sist så skulle jag vilja tipsa om en grej – ljusterapilampa.
Under hösten och vinterhalvåret får vi ju som bekant för lite solljus, vilket gör att många blir tröttare och mer nedstämda.
Jag tycker ofta att det känns som att gå runt i en enda lång dvala.
En ljusterapilampa hjälper kort och gott till på så sätt att den avger ett ljus som efterliknar dagsljus, och därmed kan den förebygga eller mildra vinter- och höstdepression.
Jag ska strax ta upp min från förrådet, jag har en stark känsla av att den kommer behövas extra mycket i höst och vinter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb