Glutenfria ätbara skålar (croustades) med räk och laxfyllning






Detta åt jag igår och jag mumsade även i mig rester idag, och jag funderar på att göra det till helgen igen.
Så jäkla gott!


Ingredienser:


2 dl vatten
1/2 dl olivolja
4 dl glutenfritt mjöl (exempelvis rismjöl, durramjöl, hirsmjöl eller en kombination av dessa)
1 msk fiberhusk
2 tsk salt
400 g skalade räkor (1 kg med skal)
150 g kallrökt lax
2 1/2 dl crème fresh
3 dl kesella kvarg
1-2 msk majonnäs (kan skippas om man vill köra helt sockerfritt och inte känner för att göra egen)
1/2 finhackad rödlök
0,5 dl finhackad färsk dill (fryst funkar)
1/2 citron
Salt
Svartpeppar
Muffinsformar
Eventuellt en klick sikrom och lite dill till garnering


Gör så här – skålarna (10-11 stycken)


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vatten, olivolja, fiberhusk och salt i en bunke.
Tillsätt mjölet och arbeta till en deg.
Smöra muffinsformarna så inte skålarna fastnar.
Ta små bitar av degen och tryck ut den i muffinsformarna, tills degen bara är ett par cm tjock.
Blöt fingertopparna om degen känns svår att trycka ut.
Ta bort överflödig deg som kommit utanför muffinsformens kant.
Om muffinsformarna tappar formen (haha vad vitsigt), kläm ihop kanterna mot varandra innan formarna läggs på en plåt och gräddas i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Ta ut och låt svalna.


Gör så här – fyllningen


Skala räkorna och lägg dem i en skål.
Finhacka laxen, löken och dillen och lägg i.
Blanda ner crème fresh, kesella kvarg och eventuellt majonnäs.
Pressa i saften från citronhalvan.
Lägg i ca 1 krm svartpeppar och salta sparsamt.
Låt smeten stå i kylen i några timmar innan den klickas ut i skålarna.
En klick sikrom och en dillkvist på varje gör sig bra som garnering.
(Jag glömde bort att köpa både rom och färsk dill, så det är fryst dill ni ser på bilden. 🙂 )



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb