Limpa på gammaldags vetemjöl






Jag bakar ju för det allra mesta glutenfritt och kommer att fortsätta med det, men efter mitt senaste inlägg om glutenfritt mjöl så kände jag att det skulle vara intressant att prova baka med den typen av vetemjöl som man använde förr.
Efter en snabb googling så visade det sig att det är betydligt lättare att få tag på än vad jag tänkte.
Så jag klickade hem två olika gammeldagsa mjölsorter.


Jag ville mest se och uppleva skillnaden mot nutidens traditionella vetemjöl, samt testa och se hur min mage skulle reagera på det mjölet, om det skulle bli någon som helst skillnad.
Min mage kändes faktiskt lugnare än den vanligtvis gör efter att jag har ätit vete, MEN om det beror på mjölet eller om det bara var en ren tillfällighet (IBS kan vara värre vissa perioder och bättre andra) vågar jag inte svara på efter endast en gång.
Time will tell!


Warbro Kvarn Stenmalet Vetemjöl Rustikt

Ett siktat mjöl stenmalt av hela kärnan vilket ger ett smakrikt och något mörkare mjöl än vanligt vetemjöl.
Det kan användas som vardagsmjöl till exempelvis brödbak och ersätter vanligt vetemjöl.
Vid stenmalningen kommer det med små klibitar även i det siktade mjölet, vilket ger en mörkare färg och mer näring än i vanligt vetemjöl.
Jämfört med ”vanligt” vetemjöl är Vetemjöl Rustikt mer likt grahamsmjöl.


Warbro Kvarn Emmer Stenmalet Fullkornsmjöl

Ett ekologiskt mjöl med mycket smak som med fördel kan användas till matigare bröd samt i matlagning, till exempel till pajdeg.
Emmer har ett vekt gluten så det kan vara bra att blanda med annat mjöl vid brödbak och baka brödet i form.





Jag, och min lilla hjälpreda, bakade en limpa med en blandning av dessa två mjölsorter.
Den blev riktigt god, men mer robust än traditionell limpa.
Ytan blev lite hårdare med ett saftigt innehåll.
Limpan innehåller inget socker utan jag använde fibersirap istället, men det gör man ju som man vill om man vill använda vanlig sirap.
Det är nog enklast att baka limpan i en brödform, jag körde dock utan.


Recept på en limpa:


Ingredienser:


25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
30 g smör
0,5 tsk salt
2 tsk brödkrydda
0,5 dl fibersirap ljus eller mörk
4 dl vetemjöl rustikt
3 dl emmer fullkornsmjöl


Pensling:


Jag penslade med ägg och strödde sedan på fullkornsrågmjöl.
Men man kan också blanda 1 msk fibersirap ljus eller mörk och 2 msk smält smör och ha till pensling efter att brödet är gräddat.


Gör så här:


*Smält smöret och låt det svalna
*Blanda mjölk, sirap, salt och brödkrydda i en kastrull och värm upp det till fingervarmt, ca 37 grader
*Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vätskan i taget, och rör om tills jästen har löst upp sig
*Tillsätt det smälta smöret och rör ihop
*Tillsätt 3-4 dl mjöl och rör gärna ihop med elvisp
*Tillsätt resten av mjölet, lite åt gången, och arbeta ihop till en deg i ca 10 minuter
*Låt degen jäsa i bunken täckt med en kökshandduk i ca 30 minuter
*Sätt ugnen på 200 grader
*Lägg degen i en smord brödform, eller forma degen till en limpa och lägg den på en plåt med bakplåtspapper
Låt degen jäsa i formen eller på plåten övertäckt med en kökshandduk i ca 30 minuter
*Om du vill pensla med ägg, gör det och stoppa sedan in limpan i ugnen
*Grädda limpan i mitten av ugnen i 25-30 minuter
*Om du har valt att pensla med smält smör och sirap, gör det och låt sedan limpan svalna



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb