Minska risken att barn sätter mat i halsen






Jag skulle gissa på att jag har rätt när jag säger att en av de saker som skrämmer många småbarnsföräldrar mest är att barnen ska sätta någonting i halsen.
Det har varit en av mina största rädslor, och är det fortfarande.
Man kan tyvärr inte helt och hållet eliminera den risken, då det skulle hämma barnens utveckling.
Men man kan däremot ta till en rad preventiva åtgärder för att minska risken att barn sätter i halsen så allvarligt att det täpper till luftvägen.
Några saker som man kan ha i åtanke:


* Låta små barn prova sig fram när det gäller mat, börja med mindre bitar och succesivt öka på när man ser att barnet klarar av det.

* Se till så att barnet har tuggat klart och svalt innan barnet får/tar nästa tugga.

* Alltid se till att barnet sitter ner och äter.

* Inte låta barnet äta i bilen.

* Ha barnet under uppsikt när det äter.
När någonting fastnar ordentligt i halsen kan barnet inte hosta utan blir tyst, har man då inte uppsikt över barnet kan det således dröja ett tag innan man upptäcker olyckan och då är det många gånger för sent.


Det finns en del saker som innebär större en risk att sätta i halsen än annat, en av de allra vanligaste sakerna är korv.
Alexander har en gång satt en bit varmkorv i halsen, och det var för mig några långa sekunder av ren och skär skräck innan jag, efter att ha gett honom en klapp på ryggen, såg att korvbiten kom ut.
Det var ingen stor bit korv och jag bevakade honom när han åt för att se att han inte tog för stora tuggor, så jag trodde det var lugnt att han höll i varmkorven själv och tog egna tuggor.
Då visste jag dock inte att korv är en av de vanligaste sakerna som barn sätter i halsen, för att korv har en tendens att klibba fast mot luftstrupens väggar likt en kork.
Knepet för att minska risken för allvarliga olyckor med korv är att skära korvbitarna i halvmånar.
Om korven då skulle glida ner i halsen är det troligt att det ändå kan komma lite luft förbi på sidorna av korven.


Några andra saker som kan vara riskabla att ge hela är vindruvor och oliver, som bör delas på längden.
Körsbärstomater och köttbullar bör även de delas, på mitten eller i fjärdedelar.
Banan bör delas på längden och inte i slattar, och morötter bör rivas.
Godis av olika slag är annat som lätt kan hamna fel och fastna, många sorter bör därför delas i mindre bitar och hårda godisar bör undvikas att ges till mindre barn.
Vad det än är man ger barnet för något så tänker jag att det gäller att helt enkelt tänka till, använda sitt sunda förnuft liksom.


Det finns ett antal fall i Sverige där små barn har dött efter att ha satt något i halsen, ofta korv.
Så oerhört hemskt så mitt hjärta går nästan sönder.
Därav tycker jag det är otroligt viktigt att fler blir mer medvetna om de potentiella faror som kommer med att små barn börjar äta, för att så långt det går undvika sådana tragiska fall i framtiden.


Att veta VAD man ska göra om olyckan trots allt kommer är ju en annan jätteviktig sak, och att skaffa sig ovärderlig kunskap om HLR (första hjälpen) kan man lätt göra hemifrån från sin egen dator.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Blogghubb