Glutenfria piroger med köttfärs och ostfyllning






Detta är suveränt goda piroger, som jag kommer att göra många fler gånger med olika fyllningar.
Jag ”fuskade” med degen och använde finax glutenfria mjölmix, av enkelhet och för att degen blir så himla bra med den.
Den blir liksom så lik ”vanlig” deg som bara möjligt.


Receptet ger ca 10 piroger.


Ingredienser till degen:


25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
1 msk fiberhusk
1 dl kesella
1 tsk salt
ca 8 dl glutenfri mjölmix + lite till utbakning


Ingredienser till fyllningen:


300 g köttfärs
200 g riven eller smulad ost (jag använde mozarellaost)
En halv gul lök
0,5 dl kesella
1 msk olivolja
1 msk glutenfri soja
100 g färska champinjon
0,5 dl finhackad persilja
Några krm chiliflakes
Salt
Svartpeppar


Ingredienser till pensling: 1 ägg


Gör så här:


* Smula ner jästen i en bunke
* Värm vattnet till fingervarmt och häll det över jästen och rör om tills jästen har smält
* Tillsätt fiberhusk, olivolja, kesella, soja, chiliflakes, salt och svartpeppar och rör om
* Tillsätt mjölmixen och arbeta ihop till en deg
* Låt degen jäsa i 30 minuter under en kökshandduk
* Skala och hacka löken
* Hacka champinjonerna i mindre delar
* Hacka persiljan
* Riv eller smula osten
* Stek köttfärsen i smör och tillsätt löken och champinjonerna
* Lägg blandningen i en bunke och tillsätt kesellan, osten, persiljan, chiliflakes, salt och svartpeppar
* Sätt ugnen på 250 grader
* Strö ut lite mjöl på bordet
* Dela upp degen i 10 bitar
* Forma varje bit till en rund bulle
* Kavla ut bullarna till blatta kakor, några mm tunna
* Lägg i fyllningen
* Vik ihop pirogerna och tryck ihop kanterna, ta vatten eller olja på fingrarna om det känns lättare
* Tryck eventuellt lite lätt med spetsen på en gaffel längs kanterna på pirogerna, för ett trevligt mönster
* Lägg pirogerna på en plåtar med bakplåtspapper
* Fänsla med det vispade ägget
* Grädda mitt i ugnen i ca 8–12 minuter



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Blogghubb