Nya uppgifter: Kommunalråd ljög om inblandning i avstängning och uppsägning

Det kommer fram nya uppgifter som pekar mot att kommunalråd som Hans Lindberg (s) och Anders Ågren (m), trots att de tidigare hävdat motsatsen, varit direkt delaktiga i avstängning och uppsägning av två chefer:
”Man vill ha bort personer som har insyn i budgetprocessen, säger en person som arbetar inom kommunen”.
Detta står att läsa i en artikel på SVT Västerbottens hemsida.

Vidare:
”Umeå kommuns ekonomidirektör Susanne Aidanpää fick i uppdrag att säga upp budgetchefen från hans tjänst en månad innan de båda stängdes av. Ordern ska enligt flera källor ha kommit från kommunalråden. Men ekonomidirektören vägrade göra det.

Flera personer inom kommunen som har insyn i verksamheten menar att utredningarna bygger på ett för smalt underlag som är direkt felaktigt.

– Utredningarna är fabricerade för att kunna bli av med henne. De har blivit avstängda, sedan har man letat fel, säger en person”.

Denna kampanj har skapat otrygghet och rädsla bland personalen:

”Personerna som SVT varit i kontakt med uppger att de är väldigt rädda för att själva råka illa ut och få sparken. Därför väljer de att vara anonyma.

– Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en av personerna”.
Vad säger Hans Lindberg själv om saken? Jo, ”Hans Lindberg (S) vill inte bemöta kritiken”

Umeå kommun behöver ett stärkt skydd för visselblåsade. Rädd personal är både ett allvarligt arbetsmiljöproblem och ett hot mot medborgares insyn i vad som egentligen pågår offentliga verksamheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.