Nytt misstänkt jäv inom Umeå kommun

Offentliga verksamheter ska präglas av öppenhet. De beslut som fattas ska inte fattas på basis av egenintresse såsom familjeband till berörda utan på basis av sammanvägda bedömningar utifrån lagstiftning och allmänintresse.

Politiker och tjänstemän har ett stort ansvar att förebygga risker för jäv. Annars riskeras förtroendet för det offentliga att skadas. Därför är det – milt uttryckt – bekymmersamt att politiker och tjänstemän tycks ta så lätt på misstankar om jäv. Det senaste exemplet gäller ett planerat bostadsbygge på Grisbacka i Umeå. VK intervjuar en jurist som granskat beslutsunderlaget som tjänstemannasidan tagit fram. Juristen påpekar att detaljplanen innehåller fel och att detta kan ha att göra med att planarkitekten som arbetat fram den är anhörig till den som äger granntomten.

Ett annat exempel är när kommunalrådet Hans Lindberg (s) först anmälde jäv i ärendet kring en gång- cykelväg längs Tegs strandpromenad och sedan köper ett hus av den fastighetsägare som överklagat planerna. Efter detta lades planerna på ett sammanhängande älvsnära stråk som finns med i den fördjupade översiktsplanen ned.

Visst, det handlar om misstänkt jäv. Men… Umeå kommun måste konsekvent visa att man tar jävsfrågan på allvar och ser till att jävssituationer hanteras INNAN processer är igång. Dessutom krävs omdöme hos politiker och tjänstemän så att de inte, likt Lindberg, agerar på sätt som förstärker jävsmisstankar. Utan förebyggande åtgärder och omdöme så bäddar man för en växande misstro mot Umeå kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.