Katarina Hampusson

Smått kan bli Angeläget …

I Angeläget, programmet som jag skrev om i min förra blogg, resonerar man mycket kring småföretagande och  vad som skett politiskt kring dessa frågor under senaste mandatperioden.

Båda gästutfrågarna Jan Carlzon och Tommy  Jacobsson hade en teori att vid förra valet var förväntingarna på regeringen i de här frågorna höga och att tron att förändingar sker över en natt gjort att det som åstadkommits har fallit i skymundan.

Båda var eniga i att Näringsminister Maud Olofsson (Centerpartiet) hade gjort ett bra jobb och att det faktiskt hade hänt mycket i frågan men att mycket fanns kvar att göra.

Vännäs har mycket småföretagande. Vad finns det för behov hos våra företagare för att deras verksamheter ska ha bästa förutsättningar? Har någon en bild på detta?

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Sixten Jonsson

    Hej Katarina.

    Bra att du lyfter företagens villkor på lokal nivå.
    Till att börja med så kan man upphandla mer av de tjänster som kommunen utför idag som kan utgöra en plattform för nyföretagande och generera tillväxt.Skapa underlag för nya företag och ta tillvara ungdomars krativitet.

  2. Katarina Hampusson

    Svar till Sixten Jonsson (2010-04-18 12:36)
    Hej,
    roligt att få respons. Det är intressant att du nämner att kommunen skulle kunna upphandla mer tjänster, det är en tanke som slagit mig också. Det är möjligt att vinningen i ett sånt scenario inte enbart handlar om nya företaganden utan att det också rent kommunekonomiskt finns stora vinster att hämta. Jag inte hunnit sätta mig in i det föreslagan RIT-avdraget, men det lilla jag förstått skulle kunna innebära att ferie-jobben utökade sin profilDet skulle gynna ffa ungdomar.
    Finns det någon som har mer kunskap om RIT; kommentera gärna?

  3. Ulf Eriksson

    Hej Katarina
    Viktigt område du tar upp. I politiken diskuteras hur tillväxten kan öka. Näringslivets förutsättningar är en av de viktigaste faktorerna. I dag skyller många på LOU (lagen om offentlig upphandling). Det finns all anledning att testa lagen genom att ställa högre kvalitetskrav, produktvis upphandling mm. I kommunens årsredovisning för år 2009 är ca 10% entreprenader och köp av verksamhet. När det gäller mat är, enl. LRF, mindre än 10% av all offentlig upphandling lokalt producerade livsmedel. Behovet hos vårt näringsliv är nog bla mer av lokal
    upphandling av varor och tjänster

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.