Katarina Hampusson

Miljöpartiets miljöskatt

Angeläget på TV8, avsnittet jag bloggat runt två gånger tidigare, medverkande Näringsminister Maud Olofsson (centerpartiet) och gästutfrågare Jan Carlzon och Tommy Jacobsson.

I programmet berörs företagande i Norrland. Trenden har varit att företag från Norrland flyttat till MellanSverige, företag från MellanSverige flyttar till Södra Sverige och företag från Södra Sverige flyttar ut från landet.

Jag vet att Miljöpartet (MP)har en tuff hållning till vägtrafik och jag sökte upp deras hemsida för att uppdatera mig på vad MP står för. Längst  ner  i mitt blogginlägg  kan ni se vad jag hittade under deras ämneskategori Miljöskatt.

Hur kommer Norrland att påverkas om MPs förlag blir verklighet?  Påverkas Vännäs kommuns företagare och innevånare? Påverkas du? 

"De miljöskattehöjningar vi framför allt vill genomföra är:
  • höjd koldioxidskatt
  • en kilometerskatt på tunga lastbilstransporter som gynnar godstransporter på järnväg framför väg
  • en anpassning av trafikskatterna så att energisnåla fordon gynnas
  • en skatt på flyget (som idag helt är undantaget från energi- och klimatskatter)
Vi har under mandatperioden 2006-2010 drivit en höjning av koldioxidskatten på 60 öre per kg koldioxid över tre år. Koldioxidskatten påverkar priset på bland annat bensin, diesel och eldningsolja.
Med den höjningen skulle bensinen bli cirka 2 kronor dyrare per liter.
Inkomsterna från miljöskatter vill vi använda till:
  • satsningar på ny energiteknik
  • utbyggnad av klimatvänlig infrastruktur såsom järnväg och kollektivtrafik
  • forskning, utveckling och klimatanpassning av bostäder.
Dessa miljöinvesteringar gör att vi klarar klimatmålen, samtidigt som ekonomin kan utvecklas och nya jobb skapas. På så sätt kan vi möta två av vår tids viktiga utmaningar – jobben och klimatet."

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Naturligtvis måste vi kraftigt minska utsläppen från både personbilstrafiken och den tunga trafiken, det tror jag att de flesta svenskar är medvetna om. Det är vägen dit som vi har olika åsikter om, och jag tror inte att skattehöjningar rätt väg att gå. Dessutom riskerar man med den strategin att göra det omöjligt för människor att bo och verka utanför storstadsområdena.

  2. Katarina Hampusson

    Svar till Stina Jansson (2010-04-19 08:31)
    Enig. Men om vi bryter ner frågan till oss som bor i Vännäs kommun, vilka förutsättningar skulle man kunna skapa för att stimulera mäniskor att ställa bilen?
    Det kanske är dags att damma av Åke Sandströms (Centerpartiet) gamla förslag om subventionerade bussresor? Kanske parkeringsmöjligheter bredvid förskolor så att de som kör in och lämnar barn kan forsätta vidare kollektivt?
    Finns det fler idéer runt denna fråga?

  3. Pia Karlsson

    Jag tror också på subventionerade bussresor och att ordna stora parkeringar inte bara vid förskolor utan där det kan vara lämpligt att hoppa på bussen. En stor parkering med motorvärmarstolpar som jag som pendlare kan betala och använda,som det är i Tvärålund ute vid E12:an.
    Många barnfamiljer vill bo på landet men kunna åka kollektivt ändå, miljön har vi alla blivit mer medveten om att vara rädd om, med all rätt! Så det tycker jag att vi ska ta tillvara på!!

  4. Ingmarie "Mie" Lindqvist

    Med tanke på detta är det ju tragiskt att vi i Vännäs förlorar möjligheten att hoppa på tåget. Skattehöjningar gör det ju bara dyrare för oss som föredrar landet.

  5. Katarina Hampusson

    Svar till Ingmarie ”Mie” Lindqvist (2010-04-19 18:52)
    Inte sant, tåget hade verkligen hjälpt till. Vi får väl hoppas att ”pendeln” man talar om blir verklighet. MP vill höja skatterna för att bl.a., som dom själva skriver;
    ”utbyggnad av klimatvänlig infrastruktur såsom järnväg och kollektivtrafik”. Det känns onekligen lite märkligt att MP inte hörts av med ett enda pip i frågan om järnvägstrafiken i Vännäs. Som du skriver, skattehöjningarna slår snett. För landsorts- och glesbygdskommuner med skolskjutsar, hemtjänst och annat som tarvar fordon kommer kostnadsökningar (kanske marginella?).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.