Katarina Hampusson

Snuvad på konfekten

I dagens VK står att läsa om bygdemedlens vara eller inte är satt under lupp. Jag bor själv i en by, Berg,  som direkt blivit berörd av vattenkraftens utbyggnad av Umeälven. Frågan är om det inte rent är så att vår by blivit mest utsatt i Vännäs kommun?

När det gäller bygdemedlen har vi i vår by inte sett satsningar, viljeyttringar till satsningar eller ens postitivt gensvar när vi tagit upp en del idéer för att stärka byn. 

Att bygdemedlen inte alltid tillfallit det som det borde enligt historien, det vet alla, oavsett vad som sägs (läs mer  Ulf(c) blogg). Det är just det faktum som gör att bygdemedlens nuvarande form ifrågasätts. Bygdemedlen har ibland fått agera "manna från himlen" och täcka andra små hål. Utifrån det perspektivet är det helt OK att öppna frågan.

Jag har därför ett ett par öppna och och rejäla förslag att bita i så att vi vår by kanske hinner vara med innan konfettiskålen tömts:

***Berg ligger Umeå-nära men vi har inget bredband. Viss del av bygdemedlen kanske skulle kunna avsättas för detta ändamål.

***Berg behöver bättre och fler gatubelysning.

 

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Jag tycker att det är bra att frågan kommer upp på bordet för nu upplever många att det är otydligt vad bygdemedlen egentligen är avsedda att användas till, och vilka kriterier som finns uppsatta för fördelning av dessa medel.

  2. Katarina Hampusson

    Svar till Stina Jansson (2010-05-16 11:54)
    I det avseendet tycker jag lika. Funderar på vad som gjort att frågan öppnas? Enligt artikeln ska bygdemedlen riktas till satsningar på vattenmiljö. Med tanke på de vinster Vattenfall gör årligen (nästan onämnbara summor) tycker jag att bygdemedlet ska ökas.De uppoffringar som boende vid älvarna gjort och de ingrepp det betytt för miljön borde kompenseras i större utsträckning. Istället för att rikta/dra ner på anslagen kan Vattenfall stå kostnader för satsningen på vattenmiljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.