Katarina Hampusson

Hur säker är min röst?

Jag har följt  Västerbottens Folkblads artiklar om Miljöpartiet i Vännäs . Igår, 15:e juni ( av Viljo Thornberg) och idag den 16:e juni  ( av Anne Pettersson)  .

Ett partis representation bygger på att antal medborgare som valt att sympatisera med paritets politik.  Svagheten i att ett parti kommer fram med en kandidat är att hela partiets representation i de politiska rummen står och faller med denna person. För Miljöparitet i Vännäs har det varit ett faktum vid två tillfällen. Ingen skugga ska falla på de personer som försökt att aktivt ta del i den politiska sfären, det visar bara på svagheten i systemet.

Personligen upplever jag det komplicerat med var man ska lägga sin röst.  Jag väljer att rösta på ett parti för att jag vill att det ska utnyttja sina mandat maximalt för att föra fram sina frågor. Det är det jag stödjer med min röst. Om ett parti är klent bemannat så riskerar min röst att bli till intet, en tom stol.

I dagen VF-artikel intervjuas oppositionsrådet Britt Strömberg, Centerpartiet. Nedan är utdrag ur artikeln:

"Hon framför också en ytterligare dimension till frågeställningen.
– Om MP hade haft en vågmästarroll hade vi haft en mycket intressant sits här i kommunen.
Och för att få just en sådan roll saknade MP bara 100 röster i förra valet."

Inte för att partierna ska vidmakthålla sina frågor in absurdum. För att politiken ska flyta och bra beslut ska fattas i demokratisk anda är naturlagen sådan att samsyn är ett signum. Men visst får man tankeställare…

En annan aspekt är det som framkommer i artiklarna att Miljöpartiet kommer att ha kandidatlistor till valet. Min första fråga är; var har dessa peroner funnits den gångna mandatperioden, för även om man inte suttit i de politiska rummen kan man framföra och prata för den politik man tror på.  Det följer naturligtvis ytterligare frågor bl.a. hur insatt är de här kandidaterna  i den politiska verksamheten och den kommunala förvaltningen?

Utan tvekan är det rätt det som sägs "Vi får det vi förtjänar". Det gäller att tänka till innan valet hur man vill att vardagen ska se ut (kommunvalet).