Katarina Hampusson

Nu vi till skolan gå…

När organisationen vid en skolenhet förändras stort uppstår ett vaccum hos barnen. Innan de harmoniserat till nya vuxna och de förändringar som nya relationer medför kan detta vaccum pysa en aning och oroligheter växa fram. Om inte någon är där och vägleder dem växer oron och nya problem uppstår. Det är precis vad som hänt på en av våra byskolor i Vännäs kommun.

Barn- och utbildningsnämnden (BoU) sammanträdde 17/6 och då var frågan uppe. Lösningen begärdes i form av en extra tjänst på 50% för höstterminen.
Begäran från skolan avslogs.

Enligt närvarande föreslog ledamöter från majoriteten att byaföreningen eller pensionärer på orten kunde tillfrågas om rastvakthjälp.
Jag fattar inte vad byaföreningen har med det här att göra?


Jag finner inte ord för den nonchalans som dessa förslag uttrycker.
Kommunen har ett ansvar för sina skolor och är organisationen bristfällig och medför behov av extra resurser är det kommunalt ansvar att axla.


Skolverket har haft påpekanden som rätt använda kan leda till effektivare lösningar på de mindre enheterna. Det har inte blivit verklighet, istället har de förändringar som gjorts ställt till det för personalen och barnen.
Nu väljer politiken att inte ta ansvar för det som uppstått. Detta med kommunalrådets lyssnade öra då han närvarade vid mötet.
Onekligen så reser sig frågan om inte det här är precis det man vill, att successivt underminera byskolorna. Vi har ju hört argumentet förut ”att byskolorna tar resurser av de stora enheterna”.


Vännäs byskolor får kanske under nästa år uppleva det Lycksele byskolor fick vara med om efter valet 2002?

Etiketter: , ,

14 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Mycket märkligt att man inte beviljar det extrastöd som begärts men tydligen anser sig ha pengar till nybyggnation av förskola i Vännäs för ca 6 miljoner.

    Finns förresten inte pengar i Bibas för sådant stöd?

  2. johan Söderling

    Att vi inte kan säga ja till olika äskanden från verksamheterna under pågående budgetår är ganska självklart. Vilket också skolchefen var noga med att påpeka.
    Under pågående budgetår är det verksamheten och därmed i sista hand skolchefen som ska lösa problem som uppstår.
    Att sen politiken föreslog lösningar till problemet är väl bara positivt.
    Vad gäller nya förskolor så är det en anpassning till ökande behov och där finns också Tväråbäcks förskola med.
    Man kan tycka mycket och det är ok. Men fråga också ibland vad det beror på. Så minimerar vi missförstånd.
    Johan

  3. Stina Jansson

    Faktum kvarstår – kommunen måste ta ansvar för sina verksamheter. Kan inte behoven täckas inom verksamheterna och skolchefen inte kan lösa problemen hamnar ju frågan på ert bord.

    Att politiken kommer med förslag till lösningar på problem inom verksamheterna ingår ju i uppdraget, i detta fall var tyvärr förslagen inte särskilt seriösa.

    Och hur var det nu med Bibas?

  4. Ulf Eriksson

    En fundering som dyker upp hos mig är om inte kommunens skol- och utbildningsansvar avser hela skoldagen. Både lektionstimmar och raster. För mig ät svaret ja. Med det som utgångspunkt så kan jag inte låta bli att tänka på både de politiska- och tjänstemannadiskussioner som har förts vad gäller förskolan och behovet av pedagogiskt utbildad personal.Förskolebarn vistas ju också ute. Det var ju därför barnskötarna inte fick fick behålla sina arbetsplats och sina arbetsuppgifter. Är det inte samma krav och synsätt som råder när det gäller kravet på pedagogisk utbildning i grundskolan?

  5. Bettan

    Kommunalrådet säger att man kan fråga också, för att undvika missförstånd.

    Men är några svar att vänta? Är kommunalrådet måhända mer benägen att svara på frågor som ställs via andra medier än hans egen blogg?

  6. Katarina Hampusson

    Svar till johan Söderling (2010-06-22 12:50)
    Hej Johan,
    Svaret blir långt så det fortsätter över fler kommentarer.
    Ditt svar känns lite rörigt. Du har blandat ihop både förskola och grundskola. Men visst, vi benar ut det.

  7. Katarina Hampusson

    forts svar till Johan:
    Innan en extra begäran ärende kommer upp på det politiska bordet har det (borde ha) malts i förvaltningen för att söka täckning i den egna verksamheten och/eller budgeten. Om det inte kan lösas landar ärendet på det politiska bordet. Om politiken inte anser sig ha utrymme eller finna utrymme för begäran så avslås den, förhoppningsvis mot att man också värderat konsekvenserna av det hela. Det utgår från jag har gällt i denna skolfråga för annars finns det inre rutiner som borde få sig en översyn.

  8. Katarina Hampusson

    2:a forts. svar till Johan:
    När det gäller förskolan i Tväråbäck är den enligt tidsplan beräknad att starta 1/1 2012 vilket betyder att alla andra ”lösningar” har fått företräde. Kort sagt stärker inte det bilden av att satsningarna på och vid byaskolorna verkligen är på allvar. Du får nog lov att leva med att förtroendebilden för majoriteten är skakad i byskolefrågan och att få känner sig speciellt ”lugnade” av en massa politiska beslut som inte blir verkstad av.
    Den ”överskådliga tiden” börjar kännas knapp.

  9. Katarina Hampusson

    3.e forts. svar till Johan:
    Det är förtjänstfullt att politiken föreslår lösningar men det är inte speciellt klädsamt att man föreslår lösningarna baserade på frivilliga insatser. Det är knappast något som kommunen kan bygga sin planerade verksamhet kring utan TACKSAMT ta emot när vänliga själar ställer upp efter egen förmåga.

  10. Katarina Hampusson

    4:e forts. svar till Johan:
    Jag vet inte var missförståndet ligger. Handlar det om byskolorna, om förskolorna eller om tilläggsbesluten kring byskolorna?
    Om det är många och stora missförstånd borde politiken analysera hur informationen når medborgarna.
    När det kommer frågor är det bra om de får rediga svar. Uppmana inte till frågeställanden när svar inte är att vänta, du Johan har bl.a. en fråga på din blogg som handlar om Pengsjö skola och som återkommit mer än en gång.

  11. Katarina Hampusson

    Svar till Bettan (2010-06-22 17:56)
    Hej Bettan,
    roligt med en ny besökare som har synpunkter. Kanske du kan ställa frågan på Johans blogg också? Du kanske har större möjlighet att få svar då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.