Katarina Hampusson

(C)owboy?

Igår skrev jag om Centerpartiets hästkraft-program. En av de sex punkterna lyder;

  • att ridsporten ska vara jämställd med andra idrotter som personalvårdsförmån

Varför en sådan punkt? I skatteverkets regler om Motion och friskvård står följande:

  • Sporter som kräver dyrare redskap eller kringutrustning som golf, segling, ridning och utförsåkning omfattas inte heller av skattefriheten. Dessa sporter blir skattepliktiga om arbetsgivaren bekostar utövande eller utrustning.

Om jag betalar mina ridskor själv får inte min ridlektion bekostas av arbetsgivaren men om jag står för tightsen och gympadojjorna så får min arbetsgivare bekosta gym-kortet. Rimligt? I båda fallen "hyr" man utrustning och instruktörstjänster.

Om Centerpartiet får chansen att genomföra sitt hästprogram betyder det att arbetsgivare kan köpa ridlektioner för rekreation till sina anställda av t.ex. Vännäs ryttarförening, hos någon som lär ut westernridning eller akademisk ridkonst. Tänk tanken på att kunna köpa kör-lektioner inom  trav eller brukskörning som rekreation. (Det kanske finns prövat, det vet jag faktiskt inte. Skatteverket pekar ut just ridningen. )

Jag ser många möjligheter till en livfull hästnäring i vår kommun. Jag tilltalas också av tanken på att via friskvårdsprogram hos arbetsgivare kunna få möjlighet att njuta av en stund på hästryggen.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Bra att du tar upp detta. När det gäller personalvårdsförmån för motion och friskvård är det mycket som inte är konsekvent, och det verkar som att många arbetsgivare hanterar detta på mycket olika sätt.

    Jag tror tyvärr att en del av det som ligger exv. ridsport och golf i fatet är att de betraktats som överklassidrotter. Så kanske det var tidigare men inte nu längre, så det passar bra att nu ta nya tag i det här med hästnäringen. En bra möjlighet för Vännäs!

  2. Ingmarie Lindqvist

    visst är det otroligt att en av landets största intressen/sporter ska klassas som snobbsport det står ju snart en häst i varannan ladugård, och inte är det överklassen som äger dom. Finns ingen bättre friskvård än en härlig svettig ridtur på en go hästvän.

  3. Barbro Johansson

    Verkligt intressant/nödvändigt när Vännäs kommun tar sig an det projekt som Vännäs Landsbygdsråd arbetade med för några år sedan ”Vännäs en hästnära kommun” Undertecknad är en som håller tummarna!
    LYCKA TILL!

  4. Katarina Hampusson

    Svar till Ingmarie Lindqvist (2010-07-23 00:03)
    Hej Ing-Marie,
    du har helt rätt, att rida är ”friskis och svettis” i annan tappning och visst är det synd att det lever kvar att ridning skulle vara en överklasshobby. Det är dags att vissa synsätt moderniseras.

  5. Katarina Hampusson

    Svar till Stina Jansson (2010-07-22 22:45)
    Hej Stina,
    utan tvekan krävs det översyn av reglerna runt personalvårdsformerna. När det gäller hästkrafterna finns det i Centerpartiets förslag ytterligare punkter för att underlätta och ge möjlighet till hästnäring. Vännäs borde vara ett slags prototyp i sammanhanget, för i den här kommunen spirar hästintresset i alla dess former och det bidrar verkligen till att hålla liv i kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.