Katarina Hampusson

Är den överskådlig tiden snart ute?

Den här bloggen tenderar att bli lång, innehålla vissa (obehagliga?) upptäckter och en del hjärnspöken kommer kanske att få rassla i sina kedjor.
 
När majoriteten (S+V) förra året gjorde sitt utspel om byskolorna gavs beskedet ”en överskådlig tid”, en tid som definierades som 3-4 år vid allmänhetens frågestund på Kommunfullmäktige av Kommunalrådet men som nästan direkt efter mötet återgick till en odefinierad ”överskådlig tid”. Om dessa svängningar fanns att läsa i Västerbottens Folkblad ”Nya besked om byskolor” av Viljo Thornberg.
Under den här perioden har majoriteten (S+V) inte lyckats förtydliga och säkerställa vad den överskådliga tiden egentligen betyder.
 
Jag har under hela perioden funderat på vad som gjorde att majoriteten vände och beslöt sig för att ställa sig bakom byskolorna?
 
Jag har också med spänning, och inte utan ett visst nöje, noterat att en (möjligtvis ett par personer) varit på Kommunalrådets blogg och efterlyst svar på om Pengsjö skola kommer att finnas kvar om Vännäs får samma majoritet vid valet 2010. Kommunalrådet ägnar en hel blogg till att skriva ner exakt samma sak som angetts som förklaring sedan den överskådliga tiden kom på tapeten.
 
Jag är enig med den envisa frågeställaren om Pengsjö. Vännäs nuvarande majoritet (S+V) kan eller vill inte ge besked för de 4 kommande åren fastän man vet att elevunderlaget är stabilt i byskolorna.
Oppositionen (C, Fp, M och Kd) har lovat oförändrat till minst 2014. Det är rimligt för ingen kan lova längre än en mandatperiod sträcker sig.
 
För en tid sedan läste jag en artikel i Västerbottens Folkblad; ”Miljöpartiet vågmästare?” av Viljo Thornberg. I den artikeln framgår under bildtexten följande:
NN spelade en viktig roll i skymundan när flera byskolor i Vännäs hotades av stympning eller nedläggning. Hon tog ställning för byskolorna och det bidrog till att byskolefrågan aldrig kom upp i fullmäktige.”
 
Börjar ni se bilden?
Med utgångsläge i texten kan man anta att Mp:s representant på ett eller annat sätt gjort klart för majoriteten att Mp inte skulle följa med i röstningen om det kom ett förslag där organisationen kring byskolorna förändrades. Nu vet jag, det var så. Strongt gjort!
 
Men det räckte inte. För att majoritetens förslag skulle gå i kvav behövdes att någon från ”de egna leden” skulle bryta sig ut. Jag har av säker källa fått klart att det var så det var.
Dessutom har jag fått uppgifter om att majoritetens utspel om byskolornas överskådliga tid kom strax efter dessa tillkännagivanden till majoriteten.
 
Mina små hjärnspöken rasslar lite i kedjorna.
Den överskådliga tiden blir påtaglig. När man lägger till hur tilläggsbesluten kring byskolorna hanteras så skakar smågastarna rejält i sina kedjor.
 
  • Pengsjö –EKO-nära kök. Ett projekt säkrar ingen skola.
  • Tväråbäcks förskola är planerad först till 2012.
  • Ny fungerande värmeanläggning till Brån är enligt uppgift beräknad att påbörjas i oktober.
  • Oviljan att permanenta annan verksamhet, t.ex. förskoleavdelning i Vännäsby skolas tomma lokaler.
 
Ny mandatperiod, samma majoritet som idag (S+V) och jag är mer eller mindre övertygad om att ett nytt beslut om den överskådliga tiden och byaskolornas vara eller inte vara är att vänta.
 
Vad tror ni?
Etiketter: , , , , , , , , , ,

12 kommentarer

  1. Fredrik Granroth

    Du har så rätt Katarina.Skulle nu s och v vinna vilket vi inte hoppas på men då är nog byaskolorna ett minne blott inom ett år.

  2. Vännäsgrabb

    Självklart så ska byaskolorna få finnas kvar, om det finns underlag. De kan ju inte drivas med förlust år efter år.

    Vad gäller om Allianspartierna får makten i Vännäs så tror jag att byaskolorna ryker allt fortare. Med deras enorma sparkrav inom skolan så får inte byaskolorna plats.

    Det är lätt att lova när man inte berättar hur man tänker.

  3. Vännäsbo med insyn

    Det är bara en sak som avgör byskolarnas framtid och det är elevunderlaget. Denna faktor kan INGET parti lova något om, inte ens dina vänner borgarna. Om det inte finns något elevunderlag så kan det inte heller finnas någon skola, det måste till och med du förstå. Med de underlag som finns i dag så vill INGET parti stänga någon byskola. Jag är övertygad om att med tanke på de nedskärningar som de borgerliga partierna försöker dra igenom i budgeten så ökar risken att en nedläggning av byskolor kan komma upp som en tänkbar lösning då dessa skolor de facto kostar mer per elev än centralskolorna.

  4. Ulf Eriksson

    Vännäsbo och Vännäsgrabb, vilka är ni som påstår att ni har insyn men helt fel vad gäller påstådda borgerliga nedskärningsförslag? Själv har jag idag deltagit i budgetutskottets arbete och kan därmed intyga att några nedskärningsförslag inte har presenterats av borgerligheten utan diskussionerna har förts i en anda att nå samförstånd mellan opposition och majoriteten. Ett förslag kommer att presenteras kommunstyrelsens arbetsutskott och efter protkollets justering är förslaget till kommunstyrelsen offentligt och då får ni fakta som ni kan kommentera. Så var det med den påstådda insynen.

  5. Katarina Hampusson

    Svar till Ulf Eriksson (2010-08-24 22:50)
    Till Ulf Eriksson:
    Tack för förtydligandet och informationen.

    Till Vännäsgrabb och Vännäsbo
    Roligt är att ni tar upp budgetarbetet i kommunen. Det får mig att tro att ni antingen sitter i de inre kretsarna eller har starka kopplingar dit. Er retorik i saken som försöker att placera mig i de politiska rummen är rätt misslyckad för jag vet inte mer än någon annan medborgare om budgetarbetet. Vi får allt vänta till någon bloggar om det eller det kommer i offentliga handlingar. Så mycket vet jag sedan tidigare, kommunen har inte något stort ekonomiskt spelrum.

  6. Katarina Hampusson

    Hej Vännasbo och Vännäsgrabb.
    Har försökt att strukturera mig kring era kommentarer som delvis hänger ihop. Det blir svar över ett par kommentarsfält. Vad som fascinerat mig är att i jämförelse har Hällfors-friskola drivits med betydligt lägre kostnader än t.ex. Tväråbäck som kan anses vara närmast jämförbara kommunalt.
    En annan iakttagelse hänger ihop med majoritetens negativa retorik mot friskolor och privata alternativ. Hällfors fri-skola (tidigare kommunal och nedlagd av samma majoritetsförhållande som idag) har ett stadigt ökande elevunderlag.
    Under flera år och trots upprepade påtryck

  7. Katarina Hampusson

    Lite dålig brytning sist men här är del 2.

    Under flera år och trots upprepade påtryckningar har friskolan fått för lite pengar av kommunen, detta åtgärdades våren 2010. Sett ur perspektivet att ung samma summa tilldelats extra till kommunala byskolorna Tväråbäck och Pengsjö har majoriteten faktiskt omvänt sin egen retorik
    Varför får inte Vännäs kommun till en effektivare användning av skattekronan i dom här byskolorna, en lösning fick man av skolverket vid senaste inspektionen?

  8. Katarina Hampusson

    Å del 3.

    Brån skola håller hög kvalitativ nivå (statistiskt säkerställd) och är den enhet som stadigt uppvisat goda ekonomiska resultat. Egentligen ett föredöme inom det kommunala skolväsendet. Intressant sett på resultat över de senaste tio åren har de tre storskolorna sammanlagt gått med underskott på totalt ca 2,5 miljoner kr medan byskolorna under samma period har hållit sina resp. budgetar.

  9. Katarina Hampusson

    del 4.
    Roligt att de som anser sig initierade i frågan är med och debatterar men tråkigt att ni inte vågar ståta med era namn.
    Jag är jätteglad att alla partier äntligen tagit ställning i byskolefrågan för de kommande 4 åren. och att majoriteten äntligen fått ur sig ett förtydligande på sin överskådliga tid.Alla fattar att elevunderlaget är avgörande för att bedriva skolverksamhet. Som jag ser det påbörjas ett nytt undantag: Nu hänvisas till elevunderlaget men inget om var toleransgränsen för detta elevunderlag sätts. Nu blir allt hängande i luften.

  10. Katarina Hampusson

    Slutet:
    Är det ett tapp på 5 elever eller ska vi utgå ifrån kommunens verksamhet sätter gränsen vid samma som Skolverket har till rekommendation för en fri-skolenhet (20 elever)? Antigen är man slarvig med tydligheten eller också har man inte tänkt igenom vad uttalandet egentligen betyder.

  11. Vännäsgrabb

    Vadå inte vågar ståta med era namn? Det finns möjlighet att kommentera anonymt och då har men väl rätt att göra det. Du har väl ingen aning om varför jag väljer att göra det.
    🙁

  12. Katarina Hampusson

    Svar till Vännäsgrabb (2010-08-25 21:48)
    Hej Vännäsgrabb, du tappade ordet ”tråkigt” när du ställer frågan. Normalt sett skriver man anonymt för att man inte vill ge sig tillkänna av olika anledningar som oftast förknippas som mindre behagliga. Det finns naturligtvis en möjlighet att i anonymiteten proklamera sitt hjärtas röst när man utåt bekänner något med tungan. Det finns också en anonymitet som är förknippad med att man tar sig rätten att provocera. Det finns säkert fler skäl till anonymitet. Oavsett anledningar tycker jag det är tråkigt att man väljer anonymiteten men jag respekterar rättigheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.