Katarina Hampusson

Kärn-klyvning

Efter 30 år som kärnkraftsmotståndare vill jag på allvar be vice statsminister & näringslivsminister Maud Olofsson och alla andra beslutande politiker om ursäkt.

Jag är en av många bidragande orsaker till den ökade energiförbrukningen.
 
Jag kan erkänna att jag har fler anslutningar till energinätet idag jämfört med när kärnkraftsomröstningen ägde rum. Fastän alla var på det klara med att vi gemensamt måste minska energiförbrukningen.
 
Jag har med min röst bidragit till att Sverige under flera år (till bl.a. 7 år av samregerande mellan MP och S) från politiskt håll stått relativt stilla i forskningssammanhang inom energiområdet.
 
Jag tycker att datorn är ett effektivt redskap och jag använder den uppkopplad till Internet på min fritid och som arbetsredskap på jobbet.
Jag har visserligen börjat göra förändringar för att minska min energiförbrukning men jag har inte lust att förpassas till -80-talet bara därför. Jag har också bidragit till den ”befolkningsökning” som ingen kalkylerade med 1980. Detta är även något som lett till att frågan om miljön ökar i värde för mig. Mina insatser kanske inte blir för betydande, men jag försöker.
 
Alternativen till energiförsörjning om kärnkraftverken stängs ner omedelbart är lika lite tilltalande som själva kärnkraften. Jag vet idag att vi måste ha kärnkraften kvar tills miljövettiga och hållbara lösningar utvecklats, annars blir det rena ”medeltiden”. Jag vet att Centerpartiet i själ och hjärta vill lämna kärnkraften fortast möjligt. Centerpartiet har via Alliansregeringen fått gehör och därför anslår Alliansen i sitt valmanifest stora satsningar på energiområdet. Att det dessutom lokaliseras till Norrland gör inte saken sämre i mina ögon.
Etiketter: , , , , , ,

9 kommentarer

  1. Margareta Vigren

    Vilket fantastiskt blogginlägg!!! Jag blir alldeles tårögd!
    Detta är JU pudelns kärna! Du träffar verkligen huvudet på spiken, Katarina! Låt oss stödja Maud i hennes kamp för den stora omställningen som gynnar vår energiförsörjning på lång sikt!

  2. Lars Bäckström

    Håller fullständigt med dig. Tog ställning för Centerpartiet för deras kärnkraftsmotstånd under 70-talet och har insett att den eneriuppgörelse som gjordes 2009 var nödvändig för att få fart på omställningen till förnyelsebar energi och att hushålla mer med energin. Har själv nu halverat elförbrukningen genom pelletsuppvärmning. Har även bytt ut glödlampor till lågenergi och LED lampor.

  3. Erik Fastevik

    Tack Katarina! Blogginlägg beskriver verklighetens problematik och att vi alla har ett gemensamt ansvar för energianvändningen. Som du skriver behöver vi både bygga ut andelen förnyelsebara energikällor samt minska vår energianvändning. Detta kan ej ske över en natt och vi måste därför ha kvar kärnkraften ett tag till. Själv har jag bidragit med att byta ut alla lampor i hemmet till lågenergi eller LED. Värmer villan med vedeldning (tidigare el) och odlar potatis och andra grönsaker själv som i allafall räcker en 1/3 av året. Samt att jag vid de senaste bilköpen valt mindre och snålare motor.

  4. Katarina Hampusson

    Hej Margareta, Lars och Erik,
    Tack för era positiva kommentarer. Mitt svar blir över ett par kommentarsfält. Dom åtgärder som ni nämner för att minska energiförbrukningen har vi också gjort. Vi har dessutom ”kastat ut” microvågsugnen och planerar måltiderna bättre. Vi tinar frysta produkter i kylen och hjälper på sätt den att hålla kylan (=minskat energiförburk).

  5. Katarina Hampusson

    Forts.
    Jag har på många sätt omvärderat saker och ting. Jag trodde på S och MP i miljöfrågor och (landsbygds)utvecklingsfrågor. Med tiden har jag omvärderat många saker och jag får helt enkelt citera Greger Hatt, Mona Sahlins förra talskrivare:
    ”Jag övergav det storstilade S-systemet för att jag blivit äldre och klokare”
    http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/06/mona-sahlins-f-rra-talskrivare-jag-vergav-det-storstilade-s-systemet-f-r-att-jag-

  6. Katarina Hampusson

    Svar till Tobbe (2010-09-08 16:07)
    Hej Tobbe,
    Bloggen är en mångfacetterad företeelse och det är uppenbart att du kände behov av att vara med på ett hörn och det just på min blogg. Fantastiskt.

  7. Maria Skiddi

    Tjusigt, det är strongt att sätta ord på att man vill kunna sätta på spisen även imorrn…jag var själv motståndare å herregyyd vilka diskussioner jag haft MOT kärnkraften under åren=)))

    å vad snöpligt med denna efterkälke forskningsmässigt vi försatt oss i..men det finns hopp, å stora kloka hjärnor uppenbarligen!

  8. Katarina Hampusson

    Svar till Maria Skiddi (2010-09-09 22:23)
    Thanks!
    Det som slagit mig efter partiledardebatten med Maria Wetterstrand igår är att MP i sin rödgröna sammanslutning kan göra kompromisser och överge sitt ”lägga ner kärnkraften” och tycka sig vara trovärdig medan Maud Olofsson och Centerpartiets kompromisser inom alliansen inte skulle vara trovärdiga? Märkligt resonemang.

    Bara inse, snabba insatser på miljöforskningen hoppas på positiva ”spill-off-effekter” och att alliansen får chansen så vi får verksamhet till Norrland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.