Katarina Hampusson

Har norra Sverige hamnat i utanförskap?

Ola Nordebo tar upp den delning av landet som uppstått i sin blogg fredagen 24 september 2010.

Utdrag ur Ola Nordebos blogg:
Riksdagsvalet 2010 bekräftar en trend som pågått under längre tid men som nu tycks går över i etablerat faktum: Sverige är ett politiskt djupt splittrat land, rent geografiskt. Klyftan mellan städer och landsbygd, mellan storstadsregioner och Norrland, när det gäller hur människor röstar, består. I vissa avseenden vidgas den. I grov sammanfattning blir storstäderna allt mer ljusblåa, med lite nya gröna toner, medan landsbygden, framför allt Norrland, går i klassiskt djuprött.
 
Antalet ledamöter från vår region med rödgrön profil ökar i riksdagen, tyvärr med marginella möjligheter att påverka frågor som berör norra delarna av landet eftersom de rödgröna sitter i opposition. Vi har försvagat vårt inflytande genom att marginalisera allianspartierna här uppe och speciellt Centerpartiet som faktiskt drivit en riktigt bra helhetspolitik, där hela Sverige varit med i tanken.
Ola Nordebo berör en del av aspekten för Centerpartiet:
En av de fånigaste flosklerna den här valrörelsen har varit att centerpartiet skulle ha övergett landsbygden därför att de driver generella frågor om företagsklimat, entreprenörskap och sänkta trösklar till arbetsmarknaden – som inte det vore i ännu högre grad ödesfrågor för landsbygden än för de redan tillväxtstarka storstäderna.
De socialdemokrater som ägnat sig åt den typen av populistisk propaganda, att centerpartiet övergett landsbygden för att de driver tillväxtpolitik även i Stockholm, har gjort Norrland och bilden av Norrland stora otjänster. De socialdemokraterna borde rannsaka sig själva och sin egen Norrlandsbild djupt innan de ställer till med ännu värre skada.
 
Ola Nordebo har rätt  i det han skriver om alliansens kampanj:
Men även de alliansdebattörer och liberala skribenter i Stockholm, Göteborg och Malmö som tävlat i att om vartannat avfärda socialdemokraterna som bara ett parti för losers på landet eftersom de råkar ha starkt stöd i Norrland, som identifierat alliansen som det med automatik moderna alternativet eftersom de har stöd i städerna och som avfärdat Norrland som obygd där man absolut inte bör investera i infrastruktur, bidrar till både uppdelningen av landet och till en kraftigt försämrad och okunnig Norrlandsbild.
 
Om vi här uppe inte får inflytande med tyngd i de beslutande rummen blir det svårt att överbygga den klyfta som uppstår genom delningen av landet som Nordebo skriver om. Norrland blir placerat i gärdsgårdsserien i rikspolitiken och bilden av isbjörnarna på gatorna blir än svårare att radera ut.
Lite sorgligt är det att läsa i Västerbottens Folkblad  (artikel "Norra Sverige glömt i sossarnas krisgrupp" av Krister Stenlund) att man inom Socialdemokratin uppenbarligen inte tagit till sig norra Sverige och de framgångar som S har haft här. Det blir inga gruppledare till analysgrupperna från våra regioner. Även om man tar in deltagare från norra Sverige i arbetsgrupperna och även om deras erfarenheter tas till vara hade gruppledarskapet varit en signal att socialdemokratin starka fäste här har betydelse. Men ännu en gång visar Socialdemokratin att blickarna inte riktas mot oss.