Katarina Hampusson

Jag vet vem du är!? Om kommentarer på VK-bloggen

Fortsättningsvis skiter jag i vem som tycks stå för kommentarer på min blogg, jag högaktar den som vågar skriva under med sitt namn men respekterar den som väljer anonymitet och låter helt enkel textmassan som skickas fälla avgörandet. Inget som kan antas skada någon enskild person kommer att komma in. Funktioner och/eller roller är en annan sak.

 
E-postadresser avslöjar inte en identitet. E-postadresser kan både fejkas och lånas.
 
För ett tag sedan fick vi som VK-bloggare ansvaret att själva moderera de kommentarer som kommer in på vår blogg. Helt plötsligt en dag hade jag alla historiskt hanterade kommentarer med i min kommentarsbox, med e-postadresser och allt. I och för sig en intressant studie men som en bekant påpekade; ”detta kändes obehagligt eftersom man vid kommentarstillfällena fått information om att mailadresser inte visades.” Det hade jag ingen kännedom om eftersom mina kommentarer går direkt in via min inloggning. Jag skrev genast till VK i ärendet och omedelbart justerades denna fadäs så att alla e-postadresser före 4 november 2010 togs väck medan vi fortfarande kan moderera själva kommentaren.
Detta har i alla fall fått mig att återigen fundera på anonymitet och varför det tillämpas i en vidare mening. Jag kan återge ett kommentarsvar som jag gav i samband med att jag en gång nämnde anonymiteten i kommentarerna på min blogg;
 
”Hej Vännäsgrabb, du tappade ordet "tråkigt" när du ställer frågan. Normalt sett skriver man anonymt för att man inte vill ge sig tillkänna av olika anledningar som oftast förknippas som mindre behagliga. Det finns naturligtvis en möjlighet att i anonymiteten proklamera sitt hjärtas röst när man utåt bekänner något med tungan. Det finns också en anonymitet som är förknippad med att man tar sig rätten att provocera. Det finns säkert fler skäl till anonymitet. Oavsett anledningar tycker jag det är tråkigt att man väljer anonymiteten men jag respekterar rättigheten”
 
Utöver detta har jag funnit ännu en anledning. Om person är förtroendevald, eller på annat sätt en representant, och förväntas offentligt representera en uppdragsgivare kan det bli problem med att kommentarer misstas för att vara uppdragsgivarens ståndpunkt/åsikt. I en anonymitet kan den förtroendevalda/representanten ändå ges möjlighet att uttrycka sin personliga åsikt. OK för mig så länge texten är saklig annars faller de under de skäl som jag angett i mitt tidigare kommentarsvar ovan, och de är nog de som jag kan konstatera är de vanligaste skälen till anonymitet.  
Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Andreas Jansson

    En annan rolig sak med denna funktion är att jag har märkt själv i min epost att någon/några har kommenterat andras bloggar och skrivit min epost.

    Det kan leda till stor förvirring, men det är väl en risk man tar när jag har skrivit ut min epost på min bloggsida.

    Det kan leda till många onödiga otrevligheter.

    Att anonymt kommentera är helt okej, men det är inte okej att kommentera med ”stulna” mailadresser, förstår du?

    Som tur är så får man alltid ett mail som bekräftelse när man har kommenterat, men jag har inte alltid kontaktat blogginnehavaren som har ”råkat ut” för detta.

  2. Katarina Hampusson

    Svar till Andreas Jansson (2010-12-01 15:22)
    Mitt svar i två delar.
    Hej Andreas, jag är helt enig med dig att det inte är okej med att ”låna” en e-postadress.

    Jag tror man måste se det ur två perspektiv, det ena där du är bloggare och moderator för de kommentarer som kommer till din blogg och det andra där du är den som lägger kommentarer.

  3. Katarina Hampusson

    Svar till Andreas Jansson (2010-12-01 15:22)
    Jag har inte tänkt bli någon slags nätpolis där jag kollar de som skriver kommentarer på min blogg. Ansvaret för att uppmärksamma mig om någon lånat en e-postadress överlåter jag till den som blir utsatt. och som i sin e-låda får ett VK-meddelande om att kommentar mottagits.

    Textmassan i kommentaren kan stå kvar om, även om felaktig e-postadress angetts. Det blir mer en information till mig från den som har e-postadressen.
    Se det så här, antingen så måste den som lånar en e-postadress vara ytterst angelägen om att inte bli identifierad eller ohyggligt feg och oärlig i sitt syfte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.