Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

Pettersson ger ett försök till svar, men svarar ändå inte!

Först vill jag tacka Pettersson för försöket för svar. Även om de kändes ganska intetsägande.

Socialdemokraterna politik har testats i förut, varför skulle den socialdemokratiska politiken fungera nu när den inte gjort det under de 16 åren vi hade S regeringer innan alliansen tog över? Under högkonjukur, jag kan anse att det är naturligt att det är svårare att skapa förutsättningar för jobb i en lågkonjunktur!   Antingen har Pettersson valt att blunda för den, eller så väljer hon att glöma den djupaste ekonomiska krisen som funnits så länge jag levt iaf. Eller kanske hon tillskriver den svenska regeringen så mycket makt och styrka att vi ensamma skulle kunna ha vänt krisen!

Vidare anser Helén att det är fel att punktmakera vissa områden. Den tolkningen får stå för henne. Det jag och Centerpartiet i detta läge föreslår är några pilotområden för att se om det fungerar, vilket jag tror att det gör. Sedan är det ju inget kioskvältare du föreslår genom att hänvisa till ert jobbprogram. Jag vill fortfarande hävda att det bästa sättet att bota problem är att hitta individuella lösningar. Arbetsmarknaden i Happaranda ser inte lika ut som den i Krokom eller den i Rinkeby eller Örebro!

Jag känner att jag måste kommenetra förslagen:

Era Rivstartsjobb för unga där ni undantar arbetsgivaravgiften för den företagare som anställer en ung arbetslös, det påminner kraftigt om dagens Nystartsjobb, fast med sämre vilkor för den som anställer. Dessutom finns det en viss risk att det skulle gynna de stora hamburgejättarna, precis som vår halverade arbetsgivaravgift gör om man ska tro er! Den vill ni ta bort.

Framtidstro i företag, ja men hur då. Maud Olofsson har minskat regelkrånglet med motsvarande 7 miljarder för svenska företag. Ni vill ta bort RUT-avdraget och ersätta det med Tunnelbanenära tjänster (TUT), dels ett förslag som punktmarkerar Stockholm och dels ett förslag som gjort att många företag innom hushållsnära tjänsterbranchen har föreberett varsellistor om RUT försvinner. Skattechok för brancher där många unga jobbar!

Ordning och reda på arbetsmarknaden är ett mål, inte ett konkret förslag.

En annan reflektion jag måste göra innan jag svarar på Petterssons fråga är att hon hänvisar till CUFs kampanj och den erfarenhet hon har från den. Hon hänvisar till en kampanj som heter "Fuck fucket 4-ever". Den erfarenhet hon hänvisar till måste vara obefintlig eller så har hon aldrig varit i kontakt med den. För Pettersson använder samma billiga knep som andra vänsterpotentater som Sjöstedt och Guteland. Kampanjen heter "Arbetsmarknaden är ett jävla skämt" för det är den för oss unga! Så jag ber alla vänsterdebattörer att åtminstone använda rätt namn på kampanjen när de talar om den! Är det för mycket begärt?

Till sist svar på din fråga Helén, eftersom detta skulle vara ett pilotprojekt så kan jag inte garantera någonting. Men om försöket med Nystartszoner går som det är tänkt så kommer fler jobb att skapas i fler och växande företag. Alltså kommer fler människor i jobb, antalet anställningar öka och en anställning är alltid en otryggare än att vara arbetslös. Får du ett jobb riskerar du alltid att bli av med det! Men hur det på annat sätt skulle inkräkta på de anställdas löner och anställningsvilkor kan jag verkligen inte se! I förslaget står inget om att man skall frångå gällande avtal.

/Johan

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.