Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

IF-metall har äntligen fattat, när ska SSU och S göra det?

I valrörelsen var kritiken från Socialdemokraterna och facket hård mot regeringens förslag om att införa särskilda lärlingsprovanställningar för personer upp till 23 år. Det varnades för urholkat anställningsskydd för unga och trixande från arbetsgivarnas sida. Men för ungdomar som aldrig fått in en fot på arbetsmarknaden betyder värnandet om aldrig så trygga jobb ingenting om de aldrig får dem.

IF-metall har nu ha insett C och CUF sade under valrörelsen, vilket givetvis är välkommet! Till och med vågat skulle man kunna säga!

Avtalsråd har med knapp majoritet röstat för ett avtal som kan ge ungdomar tillfälliga anställningar med lägre lön än den som står i kollektivavtalet, men som i gengäld innehåller utbildning och handledning.

Det innebär att ett av de stora fackförbunden har insett att de nuvarande ingångslönerna för ungdomar utan erfarenhet är så pass höga att de kan utgöra ett hinder för att de unga skall komma in på arbetsmarknaden överhuvudtaget.

Det är dags att sluta kraxa som olyckskorpar om ökad otrygghet, minskad anställningstrygghet och risk för lönedumpning och istället se möjligheterna. Då skulle den höga ungdomsarbetslösheten kunna tacklas på allvar.

Tack IF-metal! Men vad säger S och SSU?

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.