Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

Spännande finskt val – vi har att lära en del?

I Finland är det ca 2 månader kvar till riksdagsvalet. Rapporter från den "Östra rikshalvan säger att de 4 största partierna ligger innom 3%. Det är det finska konservativa Samlingpartiet och såklart det finska Centerpartiet som bägge 2 sitter i regeringen.

Sedan är det naturligtvis Socialdemokraterna som är största oppositionsparti och ska vi tro oppinionsmätrningar så kommer det finska främlingsfientliga partiet Sannfinnarna att göra en stor valframgång…

När riksdagsvalet går av stapel så kommer jag givetsvis att hålla mina tummar för den sittande regeringen och att det går riktigt bra för Centerpartiets två finska syskon, det stora Keskusta och det lilla SFP (Svenska Folkpartiet). Två partier vi har mycket gott sammarbete med, inte minst på ungdomsförbundsnivå i NCF (Nordiska Centerungdomen), LYMEC (European Liberal Youth) och IFLRY (International federation of Liberal and Radika Youth). Men naturligtvis också i exempelvis ALDEgruppen i Europeiska parlamentet.

När det kommer till det finska valsystemet tror jag att vi i Sverige har mycket att lära. Dels så har man i Finland skilda valdagar på riksdagsvalet och de lokala valen. Med skilda valdagar blir det ett större fokus på de lokala valen och det blir i en större utsträckning de lokala frågorna och den lokala politiken som avgör lokalvalen. Precis som att allt focus hamnar på riksdagsvalet då det är dags att välja dit. Vi får se om den svenska valmanskåren fungerar på samma sätt, nu när det faktistkt förekommit så mycket konstigheter att hela västra Götaland ska göra om sitt val till regionen. Då får vi se om det blir regional och sjukvårdspolitik som kommer att spela roll eller om vi i Sverige bara bryr oss om rikspolitiken.

Det andra vi borde lära av Finland är personvalssystemet som är mycket mer rättvist, ett system utan spärrar, något som gör att alla kandidater i teorin har precis samma chans att ta plats från sin valkrets.

 

Ja nu ska jag hålla tummarna för Keskusta och SFP i det stundande valet. Att bägge partierna blir större och kommer att ingå i en stabil majoritet utan Sannfinländare.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.