Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

Blir IB kvar?

Det verkar som att allians för Umeås ansträngningar i Gymnasienämnden har gett resultat att få ha kvar IB (International Baccalaureate) på midgård.

International Baccalaureate Diploma Programme är en tvåårig gymnasieutbutbildning med internationell standard som erbjuds i sammanlagt 3.141 skolor och ger tillgång till universitet över hela världen. All undervisning sker på engelska. IBO, International Baccalaureate Organisation, har sitt säte i Cardiff och Genève.

I svenska gymnasieskolor som erbjuder International Baccalaureate måste eleverna först gå ett förberedande år, dels för att förbereda eleverna på språket och undervisningen, dels för att gymnasieutbildningen enligt svensk skollagstiftning måste vara tre år.

Programmet är uppbyggt av sex ämnen som eleven själv väljer efter vissa regler. Vidare finns de flesta ämnen på två olika nivåer, "Standard level" eller "Higher level". Minst tre och max fyra ämnen måste väljas på "Higher Level". Därutöver läser alla de tre ämnena i IB:s kärna: Theory of knowledge (ToK), Creativity, Action, Service (CAS) samt specialerbetet "Extended Essay"; IB:s motsvarighet till svenska gymnasieprograms projektarbete.

International Baccalaureate Diploma Programme sägs vara det mest krävande studieprogrammet på gymnasienivå i Sverige. Däremot är IB inte en svensk gymnasielinje utan en internationell och samordnas från Cardiff och Genève. De omfattande studierna på engelska som programmet kräver av eleverna ger mycket god möjlighet till fortsatt akademisk utbildning utomlands. Om eleven lyckas ta "Bilingual Diploma" klassas han/hon som modersmålstalande i engelska i Storbritannien när man söker till universitet.

När den röda majoriteten på tidigare nämnde ville lägga ner IB agerade alliansen genom att kräva att KS skulle skjuta till pengar för att säkra upp programmet! Majoriteten gick med på att låta ansvarig tjänsteman besluta, och om ryktet stämmer så har nu tillräckligt många elever sökt programmet och det startar som planerat i höst. 

Man kan med andra ord säga att det spelar roll hur vi i oppositionen agerar och ställer krav, frågar och agerar i media för att tvinga fram kloka beslut hos de styrande partierna!

Är också kul med all feedback vi fått för vårt agerande i alliansen, både från elever, lärare och rektorer!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.