”Peak oil” och flyg

Inlandskommunerna käbblar om dessa flygplatser.Vilhelmina vill ha 200 miljoner i statligt stöd till att bygga en ny landningsbana. I Storuman söker man med ljus och lyckta efter slantar för att fortsätta miljonrullningen i Gunnarn. Det saknas klarsynthet eller kanske är det kunskap. Vi närmar oss ett råoljepris 100$/fat vilket beror på att det inte produceras tillräckligt med råolja till marknaden. 50% av den råolja som produceras går till livsmedelsproduktion. Fler och fler forskare bilr nu eniga om att vi nått ”peak oil” dvs den punkt då produktionen nått sin topp. Flyget och vägtrafiken har en tuff framtid där det gäller att hitta nya bränslen. Globalt är man övertygad om att många flygplatser kommer att försvinna inom de närmsta 10 åren. Vilhelmina behöver inte i förstahand en längre bana utan en flygplanstyp som är avsedd för kortbanor. Både Fokker 50 och Bombardier Q-serie skulle klara att landa och starta fullastade från Vilhelmina.

För 200 miljoner kan man elektrifiera inlandsbanan och tvärbanan vilket skulle innebära att vi säkerställer transportmöjligheterna för framtiden. Att fortsätta att bygga upp samhällsfunktioner kring det fossila bränslet tror jag kommer att vara förödande i framtiden. Här brukar förespråkarna för förnyelsebränslena hoppa fram och säga att det är framtiden, till viss del kommer det vara det men det kommer inte att räcka till alla.

De som vågar börja med omställningen kommer också vara vinnarna i slutändan. Det som gäller för framtiden är att bygga upp transporter till Umeå men även västerut som inte är beroende av tillgången på olja, tyvärr så har jag ännu inte sett denna klarsynthet.

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Same same

  Å detta kommer från en moderat!
  Jag är glatt överaskad. Kanske borde du ringa dina partivänner i stockholm och berätta för de.

 2. Lars Levinson

  Svar till Same same (2011-01-16 21:50)
  Ja tänka sig att det finns klarsynta Moderater också 😉 Jag gör så gott jag kan men det är inte helt enkelt att påverka Stockholm. Tragiskt nog kommer nog de allra flesta vakna upp alldeles för sent när vi hamnat mitt i oljekrisen.

 3. Peter Åberg (S)

  Kan bara hålla med dig i ditt resonemang. Detta har de som försökt sätta sig in i energiproblematiken sagt länge, men först nu börjar insikten infinna sig hos företrädare i alla partier.
  Dessutom, inte nog med att vi nått ”peak oil”, ökar efterfrågan på råolja kraftigt i världen beroende på bl a Kinas och Indiens växande ekonomier. Detta kommer att göra att oljepriset inom en snar framtid kommer att stiga mycket kraftigt. Det som också troligen kan att hända är att länder med oljetillgångar kommer att bli mindre benägna att exportera olja, vilket kan leda till allvarliga konflikter i världen.

 4. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Men nog är dom sällsynta, klarsynta Moderater alltså!
  skämt åsidå, du har alldelns rätt Lars, och jag tror att det är hög tid att man även blir lite mer ”klarsynta” både i vårat eget län och i Stockholm. Detta ”flygande” tar livet av oss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.