Syns man inte så finns man inte

Alliansen har i dag presenterat en rapport där de granskat Socialdemokraternas budgetmotion. Kostnaderna för Robertsfors kommun skulle direkt öka med runt 4 miljoner kronor om (s) fått bestämma. En fördubblad arbetsgivaravgift för ungdomar riskerar dessutom att leda till ökad ungdomsarbetslöshet  och utanförskap med de kostnader detta innebär för samhället.

Nu är det istället så lyckligt att kommunens prognos för innevarande år är ett överskott vid årets slut på runt 6 miljoner kronor. För första gången på mycket länge så finns inte längre det svarta hål som skapades av det förra socialdemokratiska styret och vi har nu möjligheter att prioritera satsningar som vi tror kan ge återbäring längre fram.

När vi idag i allmänna utskottet tog ställning till ett medborgarförslag om att iordningställa ett mindre markområde i Ånäset för industrimark så var vi i Centerpartiet därför positiva till det förslaget. Vi föreslog dessutom att industrimarkens närhet till E4:an skulle marknadsföras genom stora skyltar vid nämnda väg.

Beträffande vår motion rörande Bygdeå tätort så föreslog vi att påskynda arbetet med att snygga till infarten längs E4:an söderut och även här att med en väl synlig skylt marknadsföra mark både för bostadsbyggande och industrimark.

Vi anser att detta skulle vara väl använda pengar och beklagar att vi inte lyckades få gehör för detta.

12 kommentarer

  1. Robert Andersson

    Lars, kan du förklara hur sänkt arbetsgivaravgift har skapat fler jobb för unga?

    Ungdomsarbetslösheten har inte minskat på 6 år. Enligt ekonomifakta.se har arbetslösheten legat mellan 26 % och 30 % för ungdomar mellan 15 – 24 år sen 2006. Under samma period har antalet ungdomar mellan 15 – 24 ökat med 89 572 sen 2006. Alltså, trots att antalet ungdomar ökat så ökar även ungdomsarbetslösheten. Är inte det lite märkligt med tanke på att ni påstår er ha skapat jobb för unga med sänkta arbetsgivaravgifter?

  2. Lars Bäckström

    Utan den sänkta arbetsgivaravgiften så hade ungdomsarbetslösheten nu varit ännu högre. Vad vissa tycks förtränga är den finansiella kris som slog till för några år sedan och som vi ännu inte, p.g.a.det som nu händer i Grekland, Italien m.m., hämtat oss från. Vi ska vara glada att vi har en regering som hållit hårt i skattebetalarnas pengar och inte köpt bilfabriker och skickat miljarder till GM i USA. Sedan får vi hoppas att vi i framtiden får arbetsmarknadsregler som ger ungdomar större trygghet. I Finanskrisens spår så var det ungdomar med kort anställning som fick lämna anställningen först.

  3. Robert Andersson

    Vadå hållit hårt i skattebetalarnas pengar? Dom skyhöga skattesänkningarna för företag som McDonalds? Företagen bakom de privata apoteken som tagit ut miljarder i skattepengar? Friskolereformen som gjort att företag som Thorengruppen AB lyckats ta ut miljoner i skattepengar? Är det vad Herr Bäckström och Centerpartiet kallar att hålla hårt i skattebetalarnas pengar så måste jag säga att ni är ute och cyklar!

  4. Lars Bäckström

    Friskolereformen genomfördes för snart 20 år sedan. Eftersom Socialdemokraterna varit i regeringsställning under merparten av dessa 20 år så undrar jag varför de inte i så fall raserade den reformen. Egentligen är det bara Vänsterpartiet som varit aktiva motståndare till friskolor men sedan haft svårt att leva som de lär. Lars Ohlys dotter gick tydligen i en friskola.

  5. Robert Andersson

    Jag har ingenting emot friskolor. Friskolor är välkomna så länge deras utbud skiljer sig från den kommunala skolan. Jag gick själv mina tre gymnasieår på Thorengruppen ABs friskola. Ett val som jag kom att ångra. Avkastningen prioriterades före eleverna vilket är tydlig trend som vi fick se efter att Alliansen valde att ändra reglerna för start av friskola.
    Du svarade inte på min fråga gällande skattebetalarnas pengar. Tycker du det är ansvarsfullt av regeringen att ge bort miljarder i skattepengar till företagen?

  6. Lars Bäckström

    Jag tycker inte att regeringen ska ge bort skattebetalarnas pengar och det tyckte inte heller Maud när vi(s)sa tyckte att staten skulle överta bilfabriker som ständigt gått med förlust. Jag tror inte att jag kan övertyga dig om att sänkta arbetsgivaravgifter gör det möjligt att fler ungdomar kan få in en fot på arbetsmarknaden. Tyvärr finns det vissa som tycker att det är bättre att ungdomarna står med bägge fötterna utanför

  7. Bertil Örjestad

    Har verkligen sänkta arbetsgivaravgifter ökat jobben? Tänkte även ställa samma fråga som unge herr Andersson ställer nedan.
    Visst borde väl skattebetalarnas pengar gagna folket mest dvs de som mest behöver, eller?

  8. Lars Bäckström

    Jag tror inte heller Bertil kommer att bli nöjd med mitt svar. Den oro som varit i vår omvärd de senaste åren har påverkat arbetsmarknaden i vårt land. Sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar innebär lägre lönekostnader för företagaren med 30 – 40 000 årligen. För många företag spelar detta roll, huruvida man kan behålla sina anställda. Jag tycker att ni både borde uppsöka någon av våra mindre företag i kommunen som har ungdomar anställda och fråga om sänkta arbetsgivaravgifter haft någon betydelse, förslagsvis Frasses i Bygdeå.

  9. Robert Andersson

    Jag tycker det är oansvarigt av dagens regering att försämra de trygghetssystem som byggts upp under 1900-talet av Socialdemokraterna och LO. Försäkringar som sjukförsäkring och A-kassa gäller inte för alla längre. Du föreslår att jag ska fråga min farbror om det har haft någon betydelse, det kan jag visst göra. Men då kan jag ju även fråga mig själv hur det påverkat mig. Det kostar mig 360 kronor i månaden att vara med i A-kassan, en läkare betalar ca 90 kr. Tycker du det är ett rättvist system?

    Du har FORTFARANDE inte svarat på min fråga gällande skattesänkningarna och förändringarna i vårt land som lett till att multinationella företag kunnat förskingra ut miljard efter miljard ur landet!?

  10. Lars Bäckström

    Bra! fråga din farbror. Jag kommer under veckan att träffa ett antal småföretagare och skall även fråga dem om lägre kostnader haft någon betydelse i sammanhanget. Beträffande storföretagens skatteflykt så pågår det nu ett intensivt arbete för att stoppa igen de kryphål som nu uppmärksammats. Avanserad skatteplanering har funnits så länge jag kan minnas och kan inte skyllas på nuvarande regering. Att ytterligare höja skatterna för företag eller skattebetalare kan aldrig vara lösningen.

  11. Robert Andersson

    När det gäller McDonalds då? Det är ingen skatteplanering, medelåldern bland deras anställda ligger mellan 20-21. Tack vare eran sänkta arbetsgivaravgift har de gjort miljardvinster.

    Du svarade mig inte vad gäller A-kassan, tycker DU att det är ett rättvist system att jag som jobbar inom ett yrke där man lätt blir arbetslös betalar 360 kr/månad medan en läkare enbart betalar 90 kr/månad? Jag betalar 4 gånger mer än läkaren. Läkaren har 3 gånger högre lön än mig. Är det ett tryggt och rättvist system?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.