Centerns sista strid

Utåtsätt är partiledarvalet inom Centerpartiet en småmysig tillställning med öppna utfrågningar och glada tillrop. Men rapporterna talar om en hård intern strid. I själva verket kan det vi bevittnar vara Centerpartiets sista strid.

I skuggan av regeringens arbete med höstbudgeten så ser vi en helt avgörande batalj utveckla sig om hur den framtida politiska mitten ska se ut. Det är av intresse även för oss socialdemokrater att veta hur den slutar. Ska Centerpartiet ta Maud Olofssons idéarv ytterligare ett steg högerut eller ska folkrörelsen lyckas hålla partiet på plats i mittfåran.

De traditionella centerpartisterna är missnöjda med den marknadsliberala orienteringen och sätter sitt hopp till Anna-Karin Hatt. Hatt är minister i regeringen och ställer upp på de försämringar som slagit sönder Sverige,men hon skänker en strimma hopp till folkrörelsecentern.

I andra hörnan står Annie Lööf, ung och marknadsliberal som gjorde sig ett namn då hon ville stoppa FRA-lagen. Lööf stöds av det unga nyliberala garde som växt fram ur ungdomsförbundet när folkrörelsen inte var på sin vakt och lät det spåra ur. Ena dagen ropar man "fuck facket forever", nästa dag står Fredrik Federley och vill avskaffa sexköpslagen. Den tredje kandidaten, Anders W Jonsson är troligen chanslös.

Centerpartiet är Sveriges i särklass rikaste parti. Verksamheten går runt på de miljoner återbäringen av insatta pengar genererar varje år i bolaget Randello Invest. Partiet är inte opinionsmässigt en stor faktor i svensk politik, men för Moderaterna och Svenskt Näringsliv har ett lydigt centerparti med stor kampanjkassa varit en enorm tillgång.

Det är möjligt att Centerpartiet skulle öka opinionsmässigt ett par procent med Annie Lööf vid rodret. Men det innebär oundvikligen ett stort steg högerut och det traditonella Centerpartiet skulle en gång för alla vara dött och begravet. Ett sådant parti må ha ett värde för en moderatledare som vill utnyttja det för opinionssyften men i övrigt är det poänglöst.

Detta kan vara Centerpartiets sista strid. Annie Lööfs anhängare har segervittring men folkrörelsecenterpartisterna har tagit upp kampen om sitt parti. För oss på sidlinjen återstår att se vad som finns kvar av den politiska mitten när röken lagt sig.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Centern dör

    Du har fel i din blogg då du skriver om hur mitten i politiken ska se ut. Det finns inget parti till höger om centern och de harlämnat mitt och de har i alla fall haft en dold rasism inom partiet, Sjöbo är ett exempel

  2. Andreas Lundgren

    Svar till Centern dör (2011-08-26 07:51)
    Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har öppnat för att riva blockpolitiken och ett samarbete med Fp och C. Men det bygger naturligtvis på att de finns kvar i mitten. Både dessa partier har rört sig högerut.
    Maud Olofsson har drivit Centerpartiet högerut i många frågor. Under Annie Lööfs ledning kommer det sista av mittenpolitiken att lämnas. Den utvecklingen kommer att bromsas under Anna-Karin Hatt men inte avstanna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se