Centern i Umeå vaknar

I dagens Västerbottenskuriren går ett antal medlemmar i Umeå centerkrets till attack mot centerpartiets nya förslag till idéprogram. Man avfärdar de förslag som slopad skolplikt, federalistiskt Sverige och plattare skatt som frågor som inte har med Centerpartiet att göra. Även framträdande politiker som Helena Lindahl, riksdagsledamot och Åke Sandström uttrycker en stark kritik.

Det är bra att Centerpartiets gräsrötter slutligen tar upp kampen mot den nyliberalism som växt fram i rörelsens ungdomsförbund och fått makten i partiet via Annie Lööfs tillträdande. Jag har läst programmet flera gånger och det är tydligt att partiledningen vill lämna den socialliberala centerpolitiken och bli ett renodlat nyliberalt parti.

Maria Kristofersson, som varit med och utarbetat programmet, exemplifierar sprickan rätt bra när hon kommenterar förslaget om plattare skatt. Kristoffersson talar om "grundtrygghet" vilket är ett klassiskt nyliberalt argument för att argumentera mot den generella välfärdspolitiken. Det är naturligtvis ett ihåligt resonemang. Mindre bemedlade tjänar ingenting på att omfördelningen från rik till fattig minskar när det progressiva skattesystemet tas bort eller att samhällets resurser till välfärden minskar. Centerpartiets gräsrötter verkar inte heller ställa upp på det resonemanget.

Centerpartiet har en lång resa att göra. De nyliberala krafterna har tillåtits växa och underblåsta av Timbro har man tagit över partiet. Förslaget till idéprogram ger en tydlig fingervisning vart man vill gå härnäst. Nu gäller det för folkrörelsen i Centerpartiet att återta sitt parti.

 

 

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se