Ökat stöd till Bakfickan

I går antog Individ- och familjenämnden fördelning av föreningsstödet för 2021. De sociala föreningarna har precis som andra delar av samhället påverkats av pandemin samtidigt som människors behov kvarstår.

Den största höjningen av årets föreningsstöd gjorde vi i år riktat mot Iogt Medmänniska som driver Bakfickan. Stödet höjs med 100 000 kronor per/år för att stärka organisationen samt hjälpa till att parera situationen kopplad till pandemin. Bakfickan är en välkänd verksamhet bland många umebor som en viktig mötesplats för människor i utsatta situationer.

Socialdemokraterna hade också ett tilläggsyrkande rörande Bakfickan som nämnden ställde sig bakom. Vi ska vid sidan av den direkta höjningen försöka få till ett fördjupad samarbete med Bakfickan i form av en överenskommelse. I det ska särskilt tittas på att innehålla en årlig uppräkning för lönekostnader för att undvika en utarmning av deras föreningsstöd. Detta i liknelse med överenskommelser vi har med en del andra personalberoende organisationer.

En annat viktigt beslut vi kunde ta under gårdagen var att förnya överenskommelsen med Hjälteföreningen. Där handlar det om att motivera personer som får stöd inom funktionshinderomsorgen till sundare kosthållning och motion. En av Hjälteföreningens styrkor är att man involverar personer med funktionsnedsättning att bli ledare och instruktörer. Man motiverar också till att etablera träning i personers närmiljö vilket gör att detta kan bli en naturlig del i vardagen.

För kommunens del handlar åtagandet i överenskommelsen om att den dagliga verksamheten ska minst en gång i veckan ha friskvårdspass för hälsa. Men också tillsammans med Hjälteföreningen hjälpas åt att hitta varaktig sysselsättning åt enskilda.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se