Godisklubbor?

VK ringer mig om varför nämnden delar ut godisklubbor i ”pris” för en bra arbetsinsats till personalen inom funktionshinderomsorgen?

För det första är det ingen som fått godisklubbor i pris, det vore ett märkligt pris att det skulle motsvara den arbetsinsats man gjort.

Det man fått i ”pris” är ett hedersomnämnande. Nämnden ger varje år i samband med årsbokslutet hedersomnämnanden till verksamheter som under året gjort betydande och utmärkande insatser för Umeå socialtjänst. Dessa uppmärksammas och publiceras på intranätet och delges media i pressmeddelande. Det är det så kallade ”priset”.

I år tilldelades samtliga verksamheter inom funktionshinderomsorgen ett hedersomnämnande för sitt arbete under pandemin och för hur framgångsrika man varit att begränsa smittspridningen.

Sen brukar det hänga med något till arbetsgrupperna som choklad eller något till fikat. I år föll förvaltningens val på godis/godisklubbor som är paketerat styckevis med papper utifrån rådande pandemi.

För arbetsgrupperna som använder munskydd kan det innebära svårigheter att nyttja detta. Då får man väl dela upp och ta med sig hem alternativt om man inte tycker om detta så kan man lämna tillbaka det till ansvarig enhetschef som kan fördela till någon arbetsgrupp som vill ta del av detta.

Men det är viktigt att arbetslagen som jobbar ute på golvet med riskgrupper också får del av samma sak som de arbetslag som jobbar på kontor, och som fått hedersomnämnande i samband med årsbokslutet.

Innan jag blev ordförande för Individ- och familjenämnden arbetade jag 11 år som boendehandledare inom funktionshinderomsorgen. Jag vet att vi har många erfarna boendehandledare med hög kompetens och därför känns det roligt att till er dela ut årets hedersomnämnande. Motiveringen lyder:

”Med stor professionalitet och medborgarfokus har alla medarbetare inom funktionshinderomsorgen snabbt anpassat sig till rådande pandemi. Trots ett osäkert läge med föränderliga direktiv har de haft hög följsamhet till nya rutiner. För att de under svåra förutsättningar, med bibehållet lugn och stabilitet, fortsatt ge kvalitativ omsorg tilldelar nämnden dem årets hedersbetygelse.”

Andra verksamheter som gavs hedersomnämnanden för verksamhetsåret 2020 var lager för skyddsutrustning, första linjen, hälso- och sjukvårdspersonalen, samt biträdande verksamhetschefer.

10 kommentarer

  1. Stefan

    Vk skrev nyligen om ett boende med 12 av 14 sjuka. Tycker du att de gjorde ett bra jobb. Var en dryg vecka sedan. Hur många covid fall har kommunens LSS boenden? Är säkert på varje boende sjuka i covid19.
    Jag tror säkert att folk gör bra jobb men det är inte tillräckligt då du kan göra hur som helst på fritiden. Det finns ju ingen lag eller kan kommunen sätta in förbud? Dvs säga åt dom som jobbar att de inte får vara i folksamlingar? Då kan man säkert stoppa smitta.
    Vi får hoppas att vaccin blir möjligt och personal borde väl prioriterats och redan vaccinerats.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej Stefan. Enligt den senaste statistiken från i torsdags så hade vi 5 fall inom funktionshindromsorgen av bekräftad covid-19. 3 av dessa var på särskilt boende och 2 hos personer i egen lägenhet. Detta är alltså totalt på ett tusental personer vi ger stöd till.

      Ett ideellt drivet boende har rapporterat att de haft smittspridning, men det är alltså utanför den kommunala funktiosnhiunderomsorgen.

  2. Stefan

    Går inte ett sånt boende efter restrektioner som regeringen fattat? Menar har inte de skyldighet att vidtaga samma åtgärder som kommunen? Skulle det inte inträffat om det vore i kommunens regi?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Samma rekommendationer gäller även externa utförare. Varför det blivit som det blivit där, får nog den verksamheten svara på.

  3. Agneta

    Läser i massmedia…
    Ursäkta mig, en godisklubba..?!?. Det vissa ger småbarn! Så pinsamt, fånigt och löjligt med en ”sockerbomb” – inte ens något man tar till fikat….
    Tänk lite utanför boxen i fortsättningen!

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det verkar vara en väldigt debattiver kring ett antal godisklubbor. Det enklaste är ju att man ger bort dem eller inte tar emot dem alls, så var saken ur världen.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Om du läser mitt inlägg så kan du se att det är samma. Alla anställda i kommunen har redan under senhöst/vinter uppmärksammats för sina arbete med ett presentkort 400 kronor.
      Individ- och familjenämnden delar varje år ut hedersomnämnanden i samband med behandling av årsbokslutet till verksamheter som under året gjort betydande insatser för Umeå socialtjänst. Verksamheterna deltar vid nämndens sammanträde och mottager hedersomnämnandet samt får då chans att berätta kort om sitt arbete. Utöver det brukar man få med sig något litet hem som choklad. I år föll valet på godis som är förpackade i engångsförpackningar(klubbor). I år uppmärksammades samtliga enheter för sitt arbete under året och med tanke på att det rör sig om hundratals arbetsgrupper så levererades hedersomnämnandet till verksamheten.

  4. Nilla

    Tycker att det är kränkande nästan med godisklubbor. Sedan presentkort 400 är samma där.
    Ni borde visa att ni verkligen är nöjd så personal tar Socialdemokraterna på allvar.
    Det ska satsas på vården och vad ger sånt här för signaler.
    Visa med löner och förmåner så att unga människor vill till vården och inte bara något genomfartsjobb.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Vi har genom åren arbetat med låglönesatsningar för att höja lönerna. Samtidigt kräver ökade löner stora resurser och tar tid, så jag ser inte att dessa olika sätt att visa sin uppskattning står emot varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se