Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Samhällsorientering, svenskundervisning och jobb till nyanlända flyktingar och invandrare!

Den reform genom den nya lagen om etableringsinsatser som presenteras till lagrådet idag utgår från individen, från dennes delaktighet och ansvar för sin egen framtid i det nya landet. Alla människor som bor och verkar i Sverige måste vara medvetna om demokratins betydelse, jämställdheten och respekten för alla människors lika värde samt ungdomars frihet att välja sina egna livsvägar.

Varje kommun kommer att bli skyldig att se till att även samhällsorientering erbjuds de personer som omfattas av den föreslagna förändringen. Många som kommer till Sverige klarar sin etablering i samhället trots våra brister i introduktionssystemet. Det är inte främst för dem som integrationspolitiken behöver förändras. Reformen är till för alla dem som behöver extra stöd och förutsättningar för att klara av att göra de avgörande livsvalen redan under det första året i sitt nya hemland.
 

Samhällskunskap är A och O. Hur ska man som nyanländ till ett land kunna göra rätt om man inte fått veta hur man gör det i praktiken ? Undervisningen idag går ut på att lära ut just svenska språket. Har eleverna en bra och engagerad lärare så får de med sig samhällskunskap i något större omfattning än studierna i svenska språket medger. Men alla andra då?

 

Den här delen av förslaget har varit efterlängtat av mig och jag tror det kommer att ha väldigt stor positiv betydelse för alla dem som flyttar hit, eller egentligen för oss alla! För alla tjänar vi på att vi kan skapa förutsättningar så att vårt mångkulturella samhälle kan fungera väl för dem som lever och bor här i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.