Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Miljörörelsen & Gröna Liberaler

Igår hade Folkpartiet & dess förening Gröna Liberaler öppet möte och samtal med representanter från miljörörelsens ideella föreningar. Anita Brodén, folkpartiets talesman i miljö- och jordbruksfrågor deltog också i hearingen och gladde sig år det stora engagemang som visades och lovade att ta med sig de tankar och förslag som lyftes i sitt fortsatta arbete.

Föreningarna representerades av Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen, Umeå Koloniträdgårdsförening och Västerbottens Ornitologiska Förening och de hade allesammans fantastiska mycket intressanta kunskaper och erfarenheter att dela med sig.

De gör massor som man i vanliga fall inte har en aning om men som är väldigt viktigt för bevarandet av vår biologiska mångfald. Och det gör de ideellt…t.ex. så har Sportfiskarnas medlemmar lagt ned 775 000 ideella arbetstimmar! Tanken hisnar! Vem skulle göra allt det som Sportfiskarna gör om inte de fanns? Vad sägs t.ex. om projekt för att bevara den Vitryggiga Hackspetten som man trodde var utrotad i Sverige ända fram till 2008 då man hittade den första individen på länge i vilt tillstånd. Eller att fisken i sig är en sådan viktig resurs att den stimulerat till projekt för att återställa rinnande vatten och vattendrag som i Jämtland skapat 500 årsarbeten!

Glädjande kunde Brodén berätta om ett förslag som skjuter väldigt mycket mer resurser till de ideella föreningarnas verksamhet framöver. Hoppas verkligen det går igenom. Vad skulle man inte kunna göra i samverkan mella olika verksamheter för att öka kunskapen om vår miljö bara genom att introducera vår natur och miljö till ungdomar och vuxna samt skapa ett mervärde av det som redan finns därute i form av att ordna tillfälle för rekreation, rehabilitering eller som ett led i integrationen i Sverige!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.