Miljö, paj och havrevaniljsås

Att byta ut en del av sina mjölkprodukter till vegetabiliska alternativ är att göra en insats för miljön. Då kan man gärna prova berikade havre och sojaprodukter som inte tagit omvägen via kon = mindre av jordens resurser har använts vid framställningen.

Kon och mjölkprodukter är dock inte helt och hållet dåliga för klimatet då betesmarker binder mycket växthusgaser men frågan är kanske hur man förhåller sig till att mjölken egentligen är till för kalven och att vi människor klarar oss utan den. Som sagt upp till var och en hur man tänker.

Jag tänker nog som så att det idag är så lätt att minska ner intaget av mjölkprodukter men ändå få i sig viktigt kalcium och D-vitamin genom berikade produkter. Här hemma dricker vi mest soja och havredryck och äter endast ost vid utvalda tillfällen då ost har en stor miljöpåverkan. Läste häromdagen att 1 kg ost orsakar dubbelt så stora växthusgasutsläpp som 1 kg griskött. Tål även det att funderas på i alla fall.

Nu till det matiga. Hösten är en bär och fruktpajernas tid och förra veckan bakade jag denna blåbärs och lingonpaj. En jättebra kombo då jag gillar syrligheten som bryter av sötman. Till pajen är det ju gott att servera en vaniljsås och samtidigt som oatly gör en jättegod havrevaniljsås så tycker jag mig ha fått till en hemmagjord enkel mjölk och äggfri vaniljsås som är lika god och billigare. Med havredryck, NoEgg, socker och vaniljessens så är det fixat! (Återkommer med recept)

Vill ni förresten veta hemligheten om hur man får till en awesome äppelpaj? I senaste numret av Buffé använde de flingsalt i smuldegen och jag lovar att det blir oslagbart! Själv brukar jag också alltid steka äppelklyftorna i smör, kanel, salt och socker i ca 10 min innan de åker ner i pajformen. Godaste pajen och självklart kul nu när man kan göra den på fina svenska äpplen.

 

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. carolin

  Hej!
  Vilken fin blogg du har! Jag sitter som fastklistrad och läser olika recept och inlägg 🙂
  Men du, jag måste bara fråga om det här med sojamjölk. Är det inte så att det allra mesta sojan odlas i Brasilien, där man har för vana att hugga ner en massa regnskog för att kunna odla, och dessutom använder en hel del bekämpningsmedel som för länge länge sen är förbjdet i Europa? Det har jag hört iallafall. Skulle gärna höra ditt svar på frågan också 🙂
  Ha en fin dag / Carolin (som också gick på uig, i din parallelklass!)

 2. Anna Vrede

  Svar till carolin (2011-09-22 13:05)
  Hej Carro! Va kul att du läser min blogg 🙂 Och jättebra fråga förresten för de är ju en av de få men vanliga miljöargumenten mot vegetarisk kost. Nu är det ju så här att världens sojaproduktion idag inte går till sojamjölk utan till, gissa vad, om inte till djurfoder. Djur som vi i västvärlden sedan ska äta för en billig peng. Så det du säger om skövlingen av regnskogen är alldeles rätt men det är inte ett argument mot vegetarisk kost utan ett argument för. Här har du en länk till alpro soya som faktiskt redovisar vars deras soja kommer ifrån.
  http://www.alprosoya.se/caringforourplanet7.html

 3. carolin

  Hej igen!
  Fast att sojan till största del används som djurfoder rättfärdigar ju oss inte att dricka den, man stödjer ju sojaproduktionen i båda fall. Havremjölk däremot är super, den kan man lätt göra själv också! 🙂

 4. Anna Vrede

  Svar till carolin (2011-09-27 22:17)
  Ja havredryck är awesome och går att få närproducerad 🙂 Tänker dock inte att all sojaproduktion går till på det ”dåliga sättet”. Om vi skippar köttet och odlar bland annat soja (och mycket annat vegetabiliskt) istället så öppnar vi upp odlingslandskap och slipper utnyttja regnskogen. Grejen är väl att det är så oeffektivt att ta omvägen via kon för att få nyttig och näringsrik mat? Men det finns mycket att diskutera kring odling som kanske inte är OK vid matproduktionen idag…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.