Ny blogg om mat och miljö!

Av , , 1 kommentar 0

 

Ni trodde väl ändå inte att jag hade slutat blogga?? 

Har dock tröttnat på att inte få göra som jag vill här på vkbloggen så därför tar jag mitt pick och pack och flyttar till Annas Gröna Kök.

Fortsätter i samma stil med mer recept, mat, miljö och hälsa.

Alltid kul med lite nytt eller hur?

Så kom ihåg att uppdatera era länkadresser och lägg till annasgronakok.wordpress.com på bloglovin.

Välkommen dit!

Sallad på surkål

Av , , Bli först att kommentera 0

Surkål och kikärtor. En vinnande kombo enligt mig! Knäppt tycker ni kanske men lägg till några kokta potatisar så har vi en kost jag skulle kunna leva länge på.

I helgen var det förresten dags för sista Bondens marknad och nu har jag fyllt frysen med en massa närproducerad broccoli och grönkål odlat här i Västerbotten. Nästan så att jag ångrar att man inte köpte mer.

Så hur får man till en god rätt av surkål, grönkål och kikärtor? Typ så här:

Surkålssallad

1 röd lök

1 svenskt äpple

1 knippe grönkål

rapsolja

salt, peppar

1 dl surkål

1 dl kikärtor

1. Skala, halvera och skiva en röd lök tunt. Kärna ut och halvera äpplet och skiva även det tunt. Skär bort de grövsta delarna på grönkålen och skölj noga. Hacka grönkålen grovt

2. Stek lök, äpple och grönkål i rapsolja på medelvärme i ca 10 min. Salta och peppra.

3. Blanda lök, äpple, grönkål, kikärtor och surkål i en skål.

4. Servera salladen med kokt potatis.

Ett spännande beslut

Av , , 2 kommentarer 0

Jag är himla dålig på att följa andras bloggar men några finner jag mig ändå läsa lite då och då i varje fall. Karins Miljöblogg är en av dem. Där finner jag välskrivna inlägg, uppdaterade med senaste nytt inom miljöfrågor. Bloggerskan Karin har dessutom tagit ett spännande beslut som du kan läsa mer om här, här och här.

Karin var nämligen sedan innan vegetarian men har nu bestämmt sig utesluta ägg och mjölk hemma. Av etiska och miljömässiga skäl. Och jag håller med där. Om man äter lakto-ovo-vegetariskt för att det är bättre för miljön och djuren så blir det till slut omöjligt att blunda för att allt pekar på att det blir ännu bättre för miljön om du slutar påfresta klimatet samt djurhållningen med din konsumtion av ägg och mjölk. Visst är det ett steg i rätt riktning att "bara" utesluta kött MEN när man väl vill göra en insats så blir det svårt att argumentera för att fortsätta äta ägg och mjölkprodukter. Man inser att det jag som enskild individ kan påverka omvärlden med är just min konsumtion, alltså min plånbok och vad det är jag sätter på köksbordet.

Jag tror det är många som har en vilja att göra omvärlden bättre. Alla har dessutom olika vägar att göra det på. Genom maten vi äter utgör vi olika "footprints" oavsett om det gäller beslut att ha en köttfri måndag, äta närproducerat, säsongsanpassat, lakto-ovo-vegetariskt, veganskt osv. Jag vet att alla vägar bort från slentrian och ogenomtänkta beslut har betydelse. Man måste ju faktiskt börja med det som är möjligt för en själv och inte alltid titta så mycket på hur andra gör.

Det är dock roligt att läsa om Karins resa, vilka hinder stöter hon på, vilka fördomar? Vågar hon kalla sig vegan eller tror hon att människor ska stämpla henne som galen militant aktivist då? Hur fungerar det att äta ute eller på middagsbjudningar? Får hon med sig resten av familjen och finns det några hälsomässiga risker med att äta veganskt?

Tofubiffar och vegansk brunsås

Av , , 1 kommentar 1


När det gäller vanliga färsbiffar med brunsås, potatis och ev lingonsylt så tycker jag väl det kan vara en aningens tråkigt. Men när man som oftast inte äter kött så kan det ju faktiskt vara kul att forfarande få laga till gammal hederlig husmanskost, fast på ett roligare samt djur- och miljövänligare sätt!

Nu ska ni inte tro att det inte händer något i köket här hemma bara för att det inte uppdateras så ofta här på bloggen. Joodå visst händer det saker men däremot tas inga bilder, recept skriv inte ner osv. Förhoppningsvis så blir det ändring på den saken snart. Ett hett tips är ju att använda Bloglovin (se knapp tiill höger) så får du veta när det kommer ett nytt inlägg och slipper kolla varje dag.

Som sagt är jag just nu himla dålig på att skriva ner recept så dessa tofubiffar måste jag nog försöka laga igen. Men de är iaf gjorda på ett paket tofu från alpro, hålls ihop av NoEgg och är smaksatta med timjan. Typ så mycket kan jag säga… En vegansk brunsås tycker jag de flesta skulle kunna unna sig. Vegan eller icket för den är god, smal och bra mycket nyttigare än orginalet.

 

Vegansk brunsås, ca 4 port

2 msk mjölkfritt margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kallt vatten
1 msk vegetarisk lantbuljong (utan palmolja)
en skvätt soja
3 msk havregrädde (Oatly iMat)
salt, svartpeppar

1. Smält margarinet i en kastrull.
2. Ta av plattan, ha i mjöl och lite av vattnet och vispa samman. Tillsätt resten av vattnet och vispa ihop ytterligare.
3. Ställ kastrullen på plattan igen, tillsätt buljong, häll i sojan och havregrädden. Vispa medan det kokar upp, sänk sedan värmen.
4. Låt puttra ett par minuter, rör om då och då.
5. Krydda med lite salt och svartpeppar. Smaka av och servera!

 


Kalastider

Av , , Bli först att kommentera 3

Vad är det med september? Oavsett generation så verkar det vara månaden som bebisarna vill ut se världen. I alla fall i min omgivning så är det otroligt mycket födelsedagskalas just nu.

Inte för att jag klagar. Har fått flera tillfällen att prova på lite vegansk bakning och framför allt träffa nära och kära. Det ger dessutom en skön kontrast till den gråa vardagen där jag skriver och skriver. Oändliga timmar vid datorn känns det som.

Just nu har lägger jag sista handen på en föreläsning som jag ska hålla till helgen. Det handlar om mat för löpare och jag ska prata inför en samling av hurtiga tjejer, kvinnor och gummor som går en helgkurs i löpning på IKSU. Ska bli riktigt kul att få jobba lite igen!

I en paus från datorn tog jag förresten en titt ut i trädgården idag. Om jag inte förstått det förut så insåg jag det nu, det är verkligen höst! Så jag tog ett krafttag och skördade mina sista grönsaker. Rosenbönor, morötter, mandelpotatis, mangold, persilja, timjan, gräslök, tomater och squash åkte ner i korgen. Så nu kan frosten komma bäst den vill!

 

Miljö, paj och havrevaniljsås

Av , , 5 kommentarer 1

Att byta ut en del av sina mjölkprodukter till vegetabiliska alternativ är att göra en insats för miljön. Då kan man gärna prova berikade havre och sojaprodukter som inte tagit omvägen via kon = mindre av jordens resurser har använts vid framställningen.

Kon och mjölkprodukter är dock inte helt och hållet dåliga för klimatet då betesmarker binder mycket växthusgaser men frågan är kanske hur man förhåller sig till att mjölken egentligen är till för kalven och att vi människor klarar oss utan den. Som sagt upp till var och en hur man tänker.

Jag tänker nog som så att det idag är så lätt att minska ner intaget av mjölkprodukter men ändå få i sig viktigt kalcium och D-vitamin genom berikade produkter. Här hemma dricker vi mest soja och havredryck och äter endast ost vid utvalda tillfällen då ost har en stor miljöpåverkan. Läste häromdagen att 1 kg ost orsakar dubbelt så stora växthusgasutsläpp som 1 kg griskött. Tål även det att funderas på i alla fall.

Nu till det matiga. Hösten är en bär och fruktpajernas tid och förra veckan bakade jag denna blåbärs och lingonpaj. En jättebra kombo då jag gillar syrligheten som bryter av sötman. Till pajen är det ju gott att servera en vaniljsås och samtidigt som oatly gör en jättegod havrevaniljsås så tycker jag mig ha fått till en hemmagjord enkel mjölk och äggfri vaniljsås som är lika god och billigare. Med havredryck, NoEgg, socker och vaniljessens så är det fixat! (Återkommer med recept)

Vill ni förresten veta hemligheten om hur man får till en awesome äppelpaj? I senaste numret av Buffé använde de flingsalt i smuldegen och jag lovar att det blir oslagbart! Själv brukar jag också alltid steka äppelklyftorna i smör, kanel, salt och socker i ca 10 min innan de åker ner i pajformen. Godaste pajen och självklart kul nu när man kan göra den på fina svenska äpplen.

 

Skrivhets och Oxfordminnen

Av , , 1 kommentar 0

Nu är det bara att låta fingrarna spela över tangenterna!

Här hemma skrivs det nämligen examensarbete för fulla muggar och det tar upp i princip all min tid.

Visst, det skulle vara matlagning som får ta tiden också då men annars sitter jag vid datorn och skriver alternativt besöker förskolor för min studie om specialkost i förskolan.

I en paus från skrivandet lät jag ögonen vila hos flickan och kakorna som är en vacker mat och bakblogg. Hon hade skrivit ett inlägg om sin resa till Oxford. Det väckte minnen från vår nyårsresa till Oxford 08/09.

Måste bara dela med mig av några bilder men tyvärr var det otroligt dåligt med matbilder. Kanske för att maten inte direkt prioriterades den gången. Vill däremot tillbaka och ta ut svängarna mer kulinariskt nästa gång!

 

 

Höstligt med lingonbiffar

Av , , Bli först att kommentera 0

Häromdagen provade jag att laga lingonbiffar ur kokboken Sju årstider i Majas kök. Syrligt med lite hetta och supergoda.

Passar perfekt till höstmiddagarna framöver! Det finns dessutom mycket lingon att hämta i skogen här uppe så de är verkligen närproducerat och säsongsanpassat som gäller i det här receptet (förutom kikärtorna då).

Fick ingen bra bild på dem men snacka om gott med stekta kantareller, lingonsylt och potatis till!


Majas lingonbiffar

1 finhackad gul lök

2 dl finhackad vitkål

rapsolja

2 burkar alt 5 dl kikärter

5 msk vetemjöl

5 msk hackad persilja

1 tsk spiskummin

svartpeppar

knivsudd sambal oelek

salt

2 eko ägg alt 2 tsk äggersättning

2 dl färska lingon

1. Stek lök och vitkål på låg värme i rapsolja tills allt blivit mjukt och lite genomskinligt.

2. Mosa kikärterna noga med en gaffel och blanda ner mjöl, persilja, spiskummin, svartpeppar, sambal oelek, salt, ägg, lingon samt lök och vitkålsbladningen. Tillsätt vatten om smeten är torr.

3. Låt vila i ca en halvtimme.

4. Forma till 1 cm tjocka biffar och stek i rapsolja.



 

Fredagsmiddag på butternut

Av , , 1 kommentar 2

 

Vegideli schnitzel, hemodlad mandelpotatis, gröna ärtor och en len butternutpuré med rostad vitlök. Enkel mat lagad med kärlek kommer alltid att smaka gott kom jag och sambon överens om igår!

Kändes nästan lite som en amerikansk middag över det hela men denna vegetariska variant blev fräschare och mer miljövänlig.

Vatten är en oslagbar måltidsdryck och i vasen fick de vackra mangoldbladen rymmas med en luktärt.


Butternutpuré med rostad vitlök

1 st butternut squash/ pumpa

2 st små morötter

2 stora klyftor vitlök

rapsolja

1,5 dl lätt oatly iMat

salt och peppar

1. Skala butternutsquashen, morötterna och vitlöken.

2. Skär squashen och morötterna i lika stora bitar och lägg i en ugnsform tillsammans med de två vitlöksklyftorna.

3. Ugnsrosta i ca 45 min i 200-225 grader. Rör om då och då. När allt är mjukt  och fått lite färg är det klart.

4. Mixa de rostade grönsakerna till en jämn puré och tillsätt havregrädden. Tillsätt ev mer om det behövs.

5. Värm upp purén igen samt smaka av med salt och peppar.