Rotfruktsgratäng med tomat och örter

Äntligen har hösten kommit!

Det finns inget bättre för en matglad student än när den svenska rotfruktssäsongen sätter fart! Nu fylls butikerna till bredden med en massa närproducerad superbillig, supernyttig mat som passar alla!

Ska försöka ta med en massa recept här på bloggen för att inspirera till grönsaksanvändande. För jag vet att det kan vara lite svårt att vara kreativ när man står där med en enkel kålrot i handen. What to do liksom??

Tänkte börja med en enkel familjerätt för vardagsmiddagen som gör det lätt att ta till sig de här smakfyllda rötterna och knölarna och får hela familjen att göra ett hälsosammare och miljövänligare matval.

 

står för att jag rekommenderar att man köper livsmedlet som närproducerat (svenskt eller inom orten).

står för att jag rekommenderar att man köper livsmedlet som ekologiskt producerat. (Alltså ofta KRAV-märkt)


Rotfruktsgratäng med tomat och örter ca 4 port

300g potatis (ca 3 potatisar)

500g rotfrukter (ca 2 morötter, 1 kålrot och 2 stjälkar selleri)

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

matolja

1 förpackning krossade tomater (ca 500g)

1 knippe färska kryddor t ex basilika och oregano (Hällnäs)

alt. torkade

(med oregano smakar det pizza vilket brukar vara poppis ;))

salt och peppar

hårdost alt fetaost (Norrmejerier)


1. Skala och skiva alla grönsaker och hacka löken – blanda.

2. Smörj en ugnsform och lägg i halften av blandningen

3. Hacka de färska örterna fint och blanda med de krossade tomaterna samt rikligt med salt och peppar. Smaka av!

4. Häll över hälften av tomatblandningen samt varva med resten av grönsaksblandningen.

5. Toppa med resten av tomatblandningen samt riven hårdost eller smulad fetaost

6. Låt vara i ugn i 200 grader ca 40-45 min eller tills alla grönsaker blivit mjuka.




Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.