Antioxidanter och fria radikaler

Hade en liten redovisning idag där jag pratade om antioxidanter. Tänkte att ni också skulle få veta lite mer om det!

Hur fungerar det egentligen?
Behöver man kosttillskott?

För det första så finns det något som kallas fria radikaler. Vår kropp består till minsta beståndsdelen av atomer, molekyler och elektroner. Fria radikaler är en atom eller molekyl som har oparade elektroner i det yttersta skalet. Dessa radikaler är väldigt reaktiva och vill bilda ett nytt par. Så de angriper andra elektronpar för att bilda ett nytt par. De i sin tur reagerar med syre (oxiderar så att säga). Detta sätter då igång en kedjereaktion som konstant sker med tillgång på syre.

Det som kan ske då är att cellmembranen skadas vilket man t ex kan se som ålderstecken i huden. Vi har även det ”onda” kolesterolet (LDL-kolesterol) i kroppen vars cellmembran lätt angrips av fria radikaler, vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. Fria radikaler kan även ge cellskador som orsakar tumörbildning och ligger bakom flera olika cancerformer. De essentiella fettsyrorna i våra celler oxiderar och skadas lätt vilket bland annat kan leda till försämrat immunförsvar.

Rökning är en stor bov när det gäller antalet fria radikaler i kroppen. Vi kan dock få en ökning vid t ex reumatiska sjukdomar, diabetes eller inflammatoriska tarmsjukdomar.  Åldrandet påverkas mycket troligt av mängden fria radikaler.

Hoppet är dock inte ute, eftersom kroppen har ju ett så underbart försvarssystem som kallas antioxidanter. Vilket, precis som vi hör på namnet, motverkar oxidering som bildar fria radikaler. Nu är det så att många antioxidanter bildar vi faktiskt själv i kroppen.  Q10 är ett exempel på detta. Det enda vi behöver göra är att äta tillräckligt med protein, selen, zink, koppar och mangan. Dessa ämnen hittar vi i fisk, kött, skaldjur, ägg, nötter, fullkornsprodukter och baljväxter.

Via kosten får vi också i oss färdiga antioxidanter. Exempel på dessa är C-vitamin, E-vitamin, karotenoider och flavenoider som finns i frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Ofta är det så att ju starkare färg, dess då mer antioxidanter innehåller t ex en grönsak. Se bara på morötter, paprika och blåbär.  Eftersom det är viktigt med ett samspel av flera olika antioxidanter är det bättre att äta varierat och regelbundet än att dagligen ta en stor dos av en antioxidant i tablettform.

Så ett praktiskt råd är att äta minst 3 frukter och 2-3 grönsaker per dag. Tänk att ha mycket färg på tallriken, njuta av det naturen ger oss och strunta i kosttillskotten!

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.