Hirslimpa

Slängde ihop en jättelimpa igår och efter mina organiseringsförsök i skafferiet så hade jag lite ingredienser att bli av med. Så det blev en improviserad hirslimpa med linfrö och solrosfrön. Med mycket gott resultat dessutom.

Hirsflingorna som jag använde gör brödet saftigt men ger det också en speciell smak. Hirs är ett glutenfritt sädesslag som är mycket rikt på mineraler. Perfekt att använda i bröd, gröt och i vegetariska biffar. Hirs tros vara bland det första sädesslaget vi började odla och har odlats länge även här i Europa.

Ska definitivt prova att baka det här brödet med surdeg.

Hirslimpa, 1 stor limpa

25 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

1 msk eko rapsolja

1 msk salt

2 msk brödsirap

2,5 dl hirsflingor

1 dl eko krossade linfrön

7-9 dl eko vetemjöl

ägg + solrosfrön till gräddning

1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten.

2. Tillsätt olja, salt, sirap, hirs och linfrö.

3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, tills du fått en smidig deg.

4. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Baka ut degen och forma en stor limpa på en bakplåtspappersklädd plåt.

6. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

7. Grädda i 225 grader i ca 20-30 min. Brödet är klart när det hörs ett ihåligt ljud när du knackar på limpans undersida.

8. Låt svalna ordentligt under bakduk på galler innan du skär upp det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.