Michael Noren, Ånäset

Stadspojken

En dag i Kung Bore land eller hur ska man tolka vädret

Vaknade upp till en ny dag i detta vita vinterland och insåg att det är något sjukt med vädret. Nu har det ju förvisso varit så här mer eller mindre varje år sedan jag flyttade upp till Umeå -91. Och troligen så har det alltid varit på detta viset fast våra minnen tryter från år till år.
Vad då sjukt?? Joo att det varannan dag är plus och sen så blir det kallt som f-n. Och nu är vi inne i en värmesväng igen efter att ha haft ner mot -30.
Det är härliga svängningar som många sörlänningar inte kan fatta. Dom kan ju förvisso heller inte fatta att det kan vara otroligt skönt ute en dag som det är under -20.
Och då har vi inte hunnit börja prata om hur syd européerna har det när dom kommer hit eller hur dom tolkar det när vi berättar det för dom.
Dom som varit i alperna har ju hunnit känna den ’hårda och bitande ’ kylan som alp orterna erbjuder. Jag menar inte den irriterade lokalbefolkningens förakt för en del besökares svinaktiga leverne utan snarare att det kan bli ända ner mot -10 när det är riktigt kallt.

För snart ett år sen så hade vi ett Ungdomsutbyte i Ånäset med fyra länder, Sverige, Estland, Frankrike och Italien. Dom kom hit för att diskutera miljö och hållbar utveckling samtidigt som deltagarna skapade varsin snö skulptur landsvis inom förutbestämda teman.
Men innan dom kom så var det mycket frågor kring hur kallt det skulle vara, hur mycket snö kommer det att finnas mm mm. Vad svarar man då utifrån sina egna erfarenheter om vädrets makter, förändringar och lynne. Joo utgå ifrån att det kommer att vara kallt och massa snö.

Nu var det ju sån tur att det dagarna innan utbytet började så kom det ordentligt med snö och en kallfront drog in över Nysätrabygden, detta gjorde även att vi fick nysnö i princip varje kväll. I samband med att all snö kom så möjliggjordes det att ha ett inofficiell EM i längdglidning på rundpulka i Åbergsbacken bak sporthall´n i Ånäset.
Från början så tog tjejerna o killarna från Italien & Frankrike topp positionerna eller det var i alla fall dom som åkte mest utför i början på kvällarna. Men eftersom gammal är äldst och kroppen är tyngst eller vad det nu beror på så vann Stadspojken i gruppen Herrar seniorer och ’lille’ olle från Flarken stod som segrare i Herrar junior. Men i dom sista åken så ändrades drastiskt slutställningen, där klev en otippad Manon, en Fransyska fram och gled ifrån storpojkarna så det sjöng om det. Hon blev både overall champion och vinnare i dam kampen.

Om man tittar ut genom fönstren nu så kan jag enkelt konstatera att det är bra mycket mera snö nu än på sportlovet för ett år sedan. Förhoppningsvis så kommer det att komma än mer snö innan sportlovet, då det kommer ett nytt utbyte till Ånäset med ungdomar från fem länder.

Kommer dom att försöka slå dom tidigare mästarnas rekord eller är dom en grupp som mer är inne på att skapa snöänglar och bygga i snön. Jaa det får framtiden utvisa, eftersom varje grupp som ’hittar’ snön har sin egen ide om hur och vad man ska göra med den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.