Michael Noren, Ånäset

Stadspojken

En vision så god som någon eller Är det så här framtiden kommer se ut

Idag undertecknades överenskommelsen om att Robertsfors blir residensstad i den nya kustnära regionen – Robertsforsregionen. Detta gjordes under överinseende av Statsministern, EU-kommissionens ordförande Margot Wallström samt ett antal sändebud från UBC och samtliga kommuners vänorter på Hyatt hotel Gumboda. Att man valde denna dagen var strategisk eftersom man för första gången anordnade ett stort internationellt travlopp, Jennings memorial, på Gumboda.

I samband med invigningen deklarerade Margot Wallström att ett EuroArktiskt Utvecklingscenter skall byggas i regionen. Man ska bedriva forskning kring hållbar utveckling i olika miljöer och klimatzoner. Centrat blir direktunderställt både Kommissionen och DG Miljö.

Man insåg från kustkommunerna att ett samgående till en Storstadsregion liknande den 4e Storstadsregionen var den enda lösningen för att kunna växa och utvecklas. Dom första riktlinjerna och överenskommelserna blev offentligjorda i samband när RobAir, den den internationella flygplatsen i Åkulla som invigdes 2012.

Kommunalråden i Umeå, Skellefteå, Vindeln & Robertsfors var eniga om att detta är den enda raka satsningen för att kunna stärka och utveckla både närområde såsom Västerbotten & Norrland på den Europeiska kartan. Att man enades om Robertsfors som centralort är det centrala läget i storkommunen samt att man i sin hållbara utvecklingsplan beslutat att kasta bort både Janten och dom Troll som säg att man inte kan.

Det har varit ett händelserikt år för Robertsfors med omnejd. Först att bron över Kvarken invigs, sedan att man blir utsedd till årets innovativa småkommun och nu detta. Vän av ordning ställer sig frågan, vad händer här näst. Det är en stor skillnad mot dom problem som man brottades med under den sista ekonomiska krisen 2009.
Men som en Fågel Fenix lyckades man resa sig ur askan och sikta mot solen. Det var länge sen som man passerade visionen 10000 invånare, man lyckades passera den redan 2017.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.